Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

18. maj 2015

Ekskurzija v Kliničnem centru

V četrtek, 7. maja, smo se dijaki drugih letnikov programa zdravstvena nega skupaj s profesorji odpravili na ekskurzijo v Ljubljano.

Nekateri smo si najprej ogledali hram demokracije – Državni zbor. Preden smo stopili v samo dvorano, kjer se odvijajo seje Državnega zbora, smo si v preddverju ogledali fresko, ki prikazuje zgodovino slovenskega naroda. Po predstavitvi freske smo odšli na balkon nad veliko dvorano, kjer nam je gospa, ki nas je vodila, predstavila, kako potekajo seje Državnega zbora. Spomnila nas je tudi, da je parlament tudi UNICEF-ova Varna točka, kar pomeni, da nam otrokom in mladostnikom 24 ur na dan omogoča pomoč v kakršnikoli stiski.

Ko smo končali z ogledom, smo imeli kratko pavzo, nato pa smo se skupaj odpravili do Prešernovega trga, mimo Pravne fakultete in stare Cukrarne do Univerzitetnega kliničnega Centra Ljubljana.
Tam so nas sprejele diplomirane medicinske sestre, ki so nam predstavile UKC in njihovo izkušnjo, ko so v bolnišnico sprejeli pacientko s sumom na ebolo. Pri slednji so zdravstveni delavci morali biti zelo previdni, saj se bolezen prenaša z neposrednim stikom s pacientom, zato so uporabljali posebna zaščitna sredstva. Po predavanju smo skupaj odšli še čisto na vrh kliničnega centra, kjer je helioport (pristajalno mesto za reševalne helikopterje). Navdušil nas je predvsem razgled nad celotno Ljubljano.

Žal smo morali hitro oditi, saj so pričakovali prihod helikopterja z ogroženim bolnikom. Tako smo se razdelili v tri skupine in si odšli ogledat reševalno postajo, centralno sterilizacijo ali kuhinjo.
Nekateri učenci so se odločili za drugačno ekskurzijo in so odšli v NUK, ki je delo znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, in sedež Rdečega križa Slovenije.

Vreme je bilo  sončno, zato je prispevalo, da smo se na ekskurziji imeli lepo.



Tina Jurejevčič, Z 2.b
  20150507 102034 20150507 100039 20150507 095641