Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

30. september 2014

Dijaki prvega letnika na obisku Dolenjskega muzeja


Pred stotimi leti  je na novomeško železniško postajo Kandija pripeljal prvi vlak z ranjenci z različnih bojišč prve svetovne vojne. Ob obletnici tega dogodka je Dolenjski muzej pripravil zgodovinsko razstavo Oj, zdaj gremo – Odhod Dolenjcev na veliko vojno in povabil na ogled dijake prvega letnika naše šole.
Avtorica razstave in kustodinja Marjeta Bregar jim je predstavila zgodovinska ozadja dogodkov ob začetku prve svetovne vojne in jih popeljala skozi omenjeno razstavo, v nadaljevanju pa so se pod vodstvom muzejske pedagoginje Lavre Fabjan sprehodili skozi zgodovinsko razstavo Novo mesto 1848–1918, arheološko razstavo in razstavo novejše zgodovine. Seznanili so se s predmeti in vsebinami, ki so predstavljeni v Dolenjskem muzeju in so povezani z zdravstvom in zdravilstvom v naših krajih v preteklosti. Na omenjeno tematiko so si ogledali še del fotografskega gradiva v povezavi s prvo in drugo svetovno vojno v lasti Dolenjskega muzeja. Poučna in zanimiva je bila tudi predstavitev izgleda uniforme bolničarke pred sto leti.
Vsak oddelek je za spomin prejel spominsko kopijo pokrivala z oznako rdečega križa, ki so ga pred sto leti nosile na glavah bolničarke med pomočjo ranjencem.

Fotografije