Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

13. februar 2015

9. FEBRUAR – EVROPSKI DAN EPILEPSIJE

Evropski dan epilepsije obeležujemo vsak drugi ponedeljek v februarju; letos je to 9. februar.
Dijaki srednje zdravstvene šole, ki opravljajo praktični pouk na nevropsihiatričnem oddelku Splošne bolnišnice Novo mesto, so letos ta dan obeležili z razstavo in stojnico v avli bolnišnice.
Epilepsija je skupno ime za nevrološke bolezni, katerih značilnost so ponavljajoči se epileptični napadi. Take napade ima približno odstotek prebivalstva v razvitem svetu, katerekoli starosti, spola, rase, narodnosti, vere, družbenega porekla. Poznamo številne podvrste epilepsije, ki lahko ponehajo same od sebe in ne potrebujejo medikamentoznega zdravljenja; na drugi strani pa so skrajno težke in neozdravljive oblike ali napadi, kjer so vsi ukrepi nezadostni. Epilepsijo lahko dobimo vsi in vsako posploševanje je daleč od resnice, ki jo živi posameznik. Številni med nami dokazujejo, da je lahko oseba z epilepsijo sposobna, ustvarjalna, uspešna. Za mnoge se v javnosti niti ne ve, da jo imajo. Vzrok je v tem, da je življenje oseb z epilepsijo oteženo zaradi nerazumevanja in predsodkov drugih, kar imenujemo stigmatizacija. Sem se uvršča tudi izraz epileptik, ki ga raje preganjamo in govorimo o ljudeh z epilepsijo.
Namen dijaške razstave je ozaveščanje ljudi o epilepsiji. Potrebno je razbiti stigmo – zaznamovanost oseb z epilepsijo, da se ljudje ne bodo bali »nenadnega napada epileptika« , temveč pridobili informacije, kaj je epilepsija, kaj epileptični napad sproži in kako lahko pomagamo ob samem napadu.
Dijaki so se z obolelimi za epilepsijo že srečali pri praktičnem pouku in priznavajo, da jih je bilo strah. Strah ni negativno čustvo, če se ga zavedamo in ga priznamo. Sodelovanje z nevropsihiatričnim oddelkom jim pomaga, da se ta strah zmanjšuje in ga nadomešča znanje.
Ne zatiskajmo si oči, ljudje z epilepsijo so med nami. Pokažimo jim razumevanje.
   P2090143   P2090146 P2090144 P2090147


Janja Vovko, dipl. m. s.