Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. april 2014

VAJA MNOŽIČNE NESREČE NA AVTOCESTI

V soboto, 12. 4.2014, je potekala ena najobsežnejših vaj množične prometne nesreče pod okriljem Uprave RS za zaščito in reševanje. Uprizorjena je bila na območju pokritega vkopa Karteljevo na dolenjski avtocesti.
Nesreča se je zgodila ob 9.54 zaradi vožnje vozila v nasprotno smer, vpletenih je bilo 21 osebnih vozil.
V prometni nesreči je bilo udeleženih 45 oseb, od tega 8 huje poškodovanih, 4 osebe pa naj nesreče ne bi preživele.
Pri reševanju so sodelovali gasilci, civilna zaščita, reševalci iz Krškega, Brežic, Novega mesta in Trebnjega, policisti, Dars, Rdeči križ, slovenska vojska in bolnišnici Novo mesto, Brežice ter UKC.
Sam sem imel vlogo najhuje poškodovanega. Imitiral sem vlogo nezavestne osebe, ki je utrpela hujše poškodbe, odprt zlom lobanje, iz katerega je bila vidna možganovina, ter očalni hematom. Avto se je obrnil na bok, sovoznik naj bi na kraju nesreče podlegel poškodbam. Iz vozila so me reševali gasilci, ki so razrezali pločevino avtomobilske strehe in me evakuirali iz avtomobila. Na terenu so me oskrbeli ter me s helikopterjem odpeljali v UKC Ljubljana.
Vaja civilne zaščite se mi je zdela zelo zanimiva, osebje je bilo izredno prijazno in ustrežljivo. Je hkrati tudi dobro opozorilo, kakšne nesreče lahko nastanejo na cestah, če nismo dovolj pozorni. Vesel sem, da sem bil lahko del sodelujočih, še posebej, ker sem imel možnost izkusiti let s helikopterjem.

Utrinke dogajanja si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Blaž Lukšič, 1. d – pti ZN