Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

19. marec 2014

Strokovna ekskurzija K 3. a

Dijaki 3. a letnika kemijske smeri smo se v četrtek, 13. 3. 2014, odpravili na strokovno ekskurzijo. Najprej smo si ogledali pivovarno Union, kjer smo videli, kako pridelujejo pivo. Začeli smo s surovinami, nadaljevali s celotno proizvodnjo in embaliranjem ter zaključili s skladiščenjem. Na koncu smo si ogledali muzej pivovarne in spoznali celotno zgodovino pridelovanja piva. Ob koncu ogleda pivovarne seveda nismo ostali žejni, saj smo dobili priložnost poizkusiti brezalkoholne pijače pivovarne Union.
Dopoldne smo nadaljevali z ogledom Inštituta Jožef Štefan. Razdelili smo se v dve skupini in si ogledali tri oddelke. Spoznali smo zanimiv poklic steklopihaštvo, za katerega smo izvedeli, da počasi izumira, ogledali smo si oddelek za fizikalno kemijo, na koncu pa tudi oddelek za biotehnologijo. Spoznali smo veliko novih in zanimivih stvari, ki nam bodo kot bodočim kemikom zelo koristile.
Zadnja dejavnost tega sončnega dopoldneva je bil ogled Reaktorskega centra Podgorica. Udeležili smo se predavanja o termoelektrarnah, hidroelektrarnah in Nuklearni elektrarni Krško. Spoznali smo, na kakšen način delujejo in kako proizvajajo električno energijo. V nadaljevanju smo govorili o radioaktivnemu razpadu in videli eksperiment radioaktivnosti. Čisto na koncu smo si ogledali razstavo Reaktorskega centra Podgorica. Po končanem ogledu smo se polni navdušenja in novih spoznanj vrnili proti Novemu mestu ter zaključili sončen četrtek.

Marko Cujnik, K 3. a