Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

19. marec 2014

Predavanje o netopirjih

V ponedeljek, 17. marca 2014, je v predavalnici 255 potekalo predavanje o netopirjih. Udeležili so se ga dijaki, ki se pripravljajo na državno tekmovanje iz znanja biologije, ter dijaki FT 2. a in ZN 1. b. Predavatelj je bil gospod Simon Zidar, univerzitetni diplomirani biolog, ki dela magisterij iz ekologije netopirjev in je član Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev.  Med sesalci so netopirji po številu vrst takoj za glodalci.  Gospod Zidar nam je predstavil nam zgradbo, izvor in način življenja ter delovanja netopirjev. Izvedeli smo, kaj jim omogoča letenje, zakaj lahko visijo obrnjeni z glavo navzdol, zakaj ni mogoče, da se nam zapletejo v lase, da se njihova »krila« imenujejo prhuti, na kakšen način se sporazumevajo med seboj in kaj je eholokacija. Oddajajo frekvence zvoka, ki jih človeško uho ne more zaznati, zato nam je pokazal aparaturo, s pomočjo katere si v društvu pomagajo pri raziskovanju njihovega sporazumevanja. S seboj je prinesel tudi živega netopirja, ki so ga lahko dijaki kasneje tudi pobožali in ga bolje spoznali.
Največ netopirjev živi v tropih in subtropih, proti obema poloma pa število vrst upada. Od 30 vrst netopirjev, ki jih živi v Evropi, jih kar 28 živi tudi v Sloveniji. Izvedeli smo tudi, da v Srednji in Južni Ameriki živi vrsta netopirjev, ki pije kri, vendar le pri govedu. Običajno so namreč žužkojedi. Med netopirji se širi steklina, čeprav v Sloveniji okuženih netopirjev ni. Gospod Zidar nam je pokazal tudi doma narejeno zatočišče, saj so netopirji zelo ogrožena skupina. Ogroža jih zastrupljanje okolja, pobijanje, uničevanje njihovih zatočišč in prezimovališč, zapiranje vhodov v jame, obnova objektov, kjer se zadržujejo, in svetlobno onesnaženje.
Mojca Fišter, prof.

IMG 0002IMG 0007IMG 0006IMG 0005IMG 0004IMG 0003