Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

3. junij 2014

Opera Seviljski brivec

V ponedeljek, 26. 5. 2014, se je 218 dijakov Srednje zdravstvene in kemijske šole skupaj z ostalimi dijaki ŠC  v Ljubljani ogledalo opero z naslovom Seviljski brivec. To je komična opera v dveh dejanjih.

Prvo dejanje govori o zaljubljenem grofu Almavivu, ki je trdno odločen, da se bo poročil z Rozino. Grof sreča prebrisanega brivca Figara. Ta ga, potem ko je seveda prejel bogato plačilo, preobleče v uniformo in ga Don Bartolu predstavi kot  vojaka, ki išče stanovanje.
Drugo dejanje pa govori o grofu, ki se ponovno poskuša vrniti v Rozinino hišo. Izmisli si, da je učitelj glasbe Don Basilio zbolel in ga bo tako nadomestil pri glasbenem pouku. Povsem zdrav don Basilio prav tako pride k Bartolu, Figaro poskrbi za ugoden razplet nastale situacije. Don Basilio in Don Bartolu zoper grofa Almavivo uporabita laž. Skupaj celo uspeta prepričati Rozino, da se Almaviva z njo le igra ter jo prepričata, da privoli v možitev s svojim skrbnikom. Ko se ponoči Almaviva  vrne v Rozinino hišo, da bi skupaj pobegnila, ga doleti presenečenje, saj se mu njegova ljubezen  zoperstavi. Toda Figarova iznajdljivost se še enkrat izkaže in vsi nesporazumi so srečno rešeni v zadovoljstvo obeh zaljubljencev.

Ta opera je bila še ena pozitivna izkušnja za vse nas, saj te zvrsti glasbe nismo vajeni. Vsem bo ostala v lepem spominu.


Mojca Rajar in Julija Repovž, F 1.a