Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

6. december 2013

Ljudje s sladkorno boleznijo so taki KOT TI IN JAZ, ne obravnavajte jih drugače.

14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni, s katero se vsak dan spoprijema 366 milijonov ljudi na svetu. Predvideva se, da bo število obolelih tudi v prihodnosti strmo naraščalo. Zato Mednarodna zveza za sladkorno bolezen (IDF) vsako leto opozarja na pomembnost preventive, zgodnjega odkrivanja in izobraževanja o sladkorni bolezni. Zveza društev diabetikov Slovenije in lokalna društva diabetikov izvajajo številne aktivnosti, ki podpirajo prizadevanja mednarodne zveze.

Po zadnjih ocenah Inštituta za varovanje zdravja je v Sloveniji približno 136.000 oseb s sladkorno boleznijo, kar je skoraj za desetino več v primerjavi s podatki iz leta 2007. Pogostnost bolezni tudi v Sloveniji narašča, zato Zveza društev diabetikov Slovenije opozarja na pomembnost zdravega življenjskega sloga kot enega od ključnih preventivnih ukrepov, ki nastanek sladkorne bolezni lahko odloži ali celo prepreči. Zato ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v več krajih po Sloveniji organiziramo pohode, ki so združeni pod skupnim imenom  Pohodi za sladkorno bolezen. S pohodi želimo opozoriti okolico na sladkorno bolezen, na tisoče oseb, ki se vsak dan spoprijemajo s to boleznijo, ter na nujnost preprečevanja nastanka bolezni. Poglavitni cilj pohodov je ozaveščanje in izobraževanje javnosti o sladkorni bolezni in širjenje pozitivnih sporočil po množičnih sredstvih obveščanja o možnostih za preprečevanje naraščanja števila bolnikov s sladkorno boleznijo.

V petek, 4. oktobra 2013, je na naši šoli potekalo  šolsko tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Prijavilo se je 126 dijakov iz  oddelkov ZN, FT in  ZN-pti, tekmovalo  pa 113 dijakov.  31 ali več točk (od 40 možnih) je doseglo devetindvajset dijakov ( 25,7 %), ki  prejmejo bronasto priznanje. Vsak prijavljen dijak je prejel knjižico z osnovnimi dejstvi o sladkorni bolezni, ki jo je podarila Zveza društev diabetikov Slovenije, da  se je lahko pripravil na tekmovanje.  
V soboto, 9. novembra 2013, je na štirih lokacijah, in sicer v OŠ Prežihovega Voranca na Ravnah na Koroškem, v OŠ in ŠC Srečka Kosovela v Sežani ter v OŠ Karla Destovnika -Kajuha v Šoštanju v organizaciji Zveze društev diabetikov Slovenije, Društva diabetikov Mežiške doline, Sežane in Velenja potekalo 15. državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Naši dijaki, Manca Klemenčič 4. a FT, Aleksander Rastoder 4. c ZN in Arijeta Murseli 1. b ZN so tekmovali na OŠ Karla Destovnika - Kajuha v Šoštanju. Manca in Arijeta sta osvojili srebrno državno priznanje (Manco je samo točka ločila od zlatega), Aleksander pa je dobil bronasto  priznanje, ki ga je dosegel na šolskem tekmovanju.

Vsem trem tekmovalcem iskrene čestitke!

Ravnateljici in direktorju se zahvaljujem, da sta nam omogočila udeležbo na tekmovanju.

Rezultati so objavljeni na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije:
http://www.diabetes-zveza.si/sl/web/contributions/309  
Srečko Ožek,
mentor šolskega tekmovanja
IMG 0192IMG 0190