Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

9. oktober 2013

Krvodajalstvo

Namenjeno je dijakom zaključnih letnikov. Krvodajalec ste lahko, če ste zdravi, stari od 18 do 65 let in tehtate najmanj 50 kilogramov. Ženske lahko dajo kri vsake 4 mesece, moški vsake 3 mesece. Odstopanja od navedenih pogojev lahko izjemoma odobri zdravnik.
Krvodajalske akcije bodo organizirane  trikrat v šolskem letu, pred akcijo pa bo organizirano predavanje o krvodajalstvu v sodelovanju z RK Novo mesto za dijake 4. letnikov.
Namen krvodajalstva je z dajanjem krvi zagotavljati in omogočati nemoteno delovanje zdravstva.
Mentorica: Mojca Simončič


______________________________________________________________________________________________________________________

Krvodajalska akcija za zaključne letnike


Krvodajalstvo je odsev človečnosti, ki temelji na načelih prostovoljnosti, brezplačnosti in anonimnosti. Krvodajalci darujejo nenadomestljivo zdravilo in bolnikom omogočajo ohranjanje zdravja ter celo preprečujejo  smrt.
V okviru projekta Krvodajalstvo smo 11. in 12. novembra 2013 izvedli dve predavanji za dijake 4. letnikov programa zdravstvena nega. Predavanju je sledil ogled Centra za transfuzijsko dejavnost Novo mesto v Splošni bolnišnici Novo mesto. Dijaki so se seznanili s potekom odvzema krvi in pomenu krvodajalstva.
Prvo krvodajalsko akcijo smo uspešno izvedli 18. novembra 2013. Udeležilo se je je 13 dijakov, večina od njih prvič.
Prispevek na to temo je bil objavljen tudi na internetni strani OZ RK Novo mesto in Dolenjskega lista .

http://www.novomesto.ozrk.si/,
http://www.dolenjskilist.si/2013/11/18/106108/napovedniki/obvestila/Krvodajalska_akcija_za_dijake_zakljucnih_letnikov_in_zaposlene_Srednje_zdravstvene_in_kemijske_sole__bolnisnica/
S podobnimi akcijami bomo nadaljevali tudi v mesecu decembru.   




Mojca Simončič
mentorica
krvodajalska akcijakrvodajalska akcija 2članek oz rk nm
_______________________________________________________________________________________________________________________


Druga krvodajalska akcija Srednje zdravstvene in kemijske šole

Zavedamo se pomena solidarnosti in darovanja krvi tistim, ki pomoč potrebujejo. Udeležili smo se krvodajalske akcije, ki je potekala 11. februarja 2014, v prostorih Zavoda za transfuzijo Novo mesto. Akcije se je udeležilo 20 dijakov programa zdravstvena nega.  Več o tem lahko preberete na strani: www.novomesto.ozrk.si          

Zakaj sem se odločil biti krvodajalec ?
Krvodajalec sem, ker rad pomagam ljudem, ki so v stiski in potrebujejo kri. Prav tako darovanje krvi pozitivno vpliva na delovanje našega telesa.
Rok Smrekar, 2. d ZN- pti

Kri sem daroval že šestkrat, darujem jo redno, odkar sem polnoleten, ker se po odvzemu dobro počutim. Ob darovanju krvi imam dober občutek, saj vem, da sem s tem morda nekomu rešil življenje.
Rok Pirc, 2. d ZN- pti