Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

6. december 2013

Ekskurzija v Zagreb

V  petek, 22. 11. 2013, ob 07.30 smo se dijaki 4. letnika kemijske, farmacevtske in zdravstvene smeri odpravili na enodnevno ekskurzijo v Zagreb. Z avtobusom   smo okoli 9. ure prispeli v glavno mesto Hrvaške.
Sprehodili smo se po mestu in si ogledali znamenitosti. Pot nas je vodila po ozkih ulicah Zagreba, mimo tržnice in veličastnih cerkva. Iz razgledne točke smo videli  mesto. Nanjo smo se povzpeli z   najkrajšo vzpenjačo v Evropi, dolgo 66 m, z vzponom 30 m. Z  avtobusom smo se odpeljali do tehniškega muzeja, ki je bil razdeljen na dva dela: muzej in rudnik premoga. Razstavljena so bila najrazličnejša prevozna sredstva: letala, avtomobili, lokomotiva, podmornica, kočije,  makete ladij in motorji. Po ogledu smo se odpeljali v Krapino, kjer je muzej, ki stoji v neposredni bližini znanega najdišča pračloveka na Hrušnjakovem hribu. V uvodnem delu ogleda so nam predvajali film o življenju krapinskih neandertalcev, nato pa smo se sprehodili po muzeju, ki je predstavljal razvoj človeka vse od nastanka sveta do danes. V posameznih delih muzeja so razstavljene lobanje in čeljusti praljudi in tudi kosti živali.

Z drugo skupino smo si  v tiflološkem muzeju  ogledali Center za slepe in slabovidne in njihov razvoj na Hrvaškem. Bolj podrobno smo spoznali,  kako lahko pišemo Braillovo pisavo in katere  pripomočke uporabljajo slepi in slabovidni. Ogledali smo si tudi temno sobo, kjer smo za nekaj minut lahko na lastni koži izkusili, kako je biti slep.
Pozno popoldne smo odšli v Krapinske Toplice, in sicer v bolnišnico za rehabilitacijo. Pričakal nas je pomočnik direktorja za zdravstveno nego. Ogledali smo si posamezne oddelke ter različne kopeli (blatna, parafinska). Pripravili so nam tudi pogostitev.

 Kljub slabemu vremenu je ekskurzija uspela. Utrujeni, a polni lepih vtisov smo se okoli 18. ure vrnili domov.

                                   
Mateja Kocjan, Natalija Župevec, 4.a KT
Helena Pevec, 4.c ZN


DSC 0013DSC 0031