Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

30. januar 2013

Zakon o šolski prehrani

Zakon o šolski prehrani (Ur. l. RS, št. 3/2013), ki  se začne uporabljati s 1. 2. 2013, ureja področje šolske prehrane. Za proračunski leti 2013 in 2014 omogoča pridobitev subvencije dijakom po drugačnih in ugodnejših pogojih, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku oz. državni štipendiji, znaša:

-    do 42 % neto povprečne plače v RS, pripada 100 % subvencija malice,

-    med 42 % do 53 % neto povprečne plače v RS, pripada subvencija malice v višini

70 % cene malice,

-    med 53 % do 64 % neto povprečne plače v RS, pripada subvencija malice v višini

40 % cene malice.

Dijaki, ki pravice do subvencije za šolske prehrane nimajo priznane, vendar imajo v družini veljavno odločbo o otroškem dodatku ali državni štipendiji (za polnoletne dijake), veljavni na dan 31. 12. 2012, in v kateri je ugotovljen odstotek neto povprečne plače v okviru zgoraj navedenih cenzusov, bodo to pravico pridobili s 1. 2. 2013. Tem dijakom bodo pristojni centri za socialno delo do konca januarja 2013 izdali odločbo o upravičenosti do subvencije za malico po uradni dolžnosti, kar pomeni, da jim ni treba vlagati vlog, saj centri razpolagajo z vsemi podatki.

Dijaki, ki pravice do subvencije za malico nimajo priznane in v družini nimajo veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji, pa morajo pri pristojnem centru za socialno delo vložiti vlogo za subvencijo malice na obrazcu: vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. CSD bo o pravici do subvencionirane malice odločil z odločbo.