Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

4. december 2012

Tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni

Nastanek sladkorne bolezni in življenje z njo moramo poznati vsi!

To je slogan letošnjega svetovnega dneva sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra tudi pri nas.


V vseh državah sveta je sladkorna bolezen na pohodu, predvsem tip II, ki nastane neopazno, a  povzroči resne okvare našega telesa. Znanje posameznika o zdravem načinu življenja je danes mnogo večje, kot je bilo nekoč, ker narašča ozaveščanje ljudi. Za to so zaslužni društva diabetikov, zdravstveni forumi, združenja in mediji, vendar  število obolelih vsako leto narašča. Vsi poudarjajo, da je ob pravilnem in dobrem zdravljenju bolezni najbolj pomemben zdrav način življenja, pravilno in izbrano prehranjevanje ter redno gibanje.


Sladkorna bolezen zaenkrat ni ozdravljiva, sta pa za to bolezen zelo pomembni preventiva in skrb za zmanjševanje vpliva dejavnikov tveganja. Preventiva za bodoče generacije je znanje o bolezni, pridobljeno v šolah in na tekmovanjih učencev in dijakov, ki jih organizira Zveza društev diabetikov Slovenije, saj bodo vedeli, kako živeti, da bi se izognili tej bolezni.


V petek, 12. oktobra 2012, je na naši šoli potekalo šolsko tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni. Prijavilo se je 157 dijakinj in dijakov iz  oddelkov ZN, FT in  ZN-pti, tekmovalo pa jih je 125. 31 ali več točk (od 40. možnih) je doseglo trinajst dijakinj in dijakov ( 9,6 %). Vsi ti prejmejo bronasto priznanje. Sodelujoči so prejeli brošuro, v kateri so zapisana osnovna dejstva o sladkorni bolezni, ki jo je podarila Zveza društev diabetikov Slovenije.  


V soboto, 24. novembra 2012, je potekalo 14. državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni na treh lokacijah, in sicer na Gimnaziji Litija in OŠ Gradec Litija, OŠ Draga Bajca v Vipavi in v Mariboru. Tekmovanje je organiziralo Društvo diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji, Društvo diabetikov Ajdovščina – Vipava, Društvo diabetikov Maribor in Zveza društev diabetikov Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo 103 dijakov iz 39. srednjih šol iz cele Slovenije.


Naše dijakinje, Karin Majer (4. a ZN), Manca Klemenčič (3. a FT) in Karmen Zemljak (3. a ZN) so tekmovale na Gimnaziji Litija. Manca je dosegla zlato državno priznanje, Karin srebrno, Karmen pa je od srebrnega priznanja ločila samo točka.


Vsem trem tekmovalkam iskrene čestitke za dosežen rezultat!

G. ravnatelju in g. direktorju se zahvaljujem, da sta nam omogočila udeležbo na tekmovanju.


Rezultati so objavljeni na spletni strani Zveze društev diabetikov Slovenije:

http://www.diabetes-zveza.si/sl/web/contributions/211

Srečko Ožek,

mentor šolskega tekmovanja

Sladkorna 005Sladkorna 004Sladkorna 003Sladkorna 002Sladkorna 001