Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

12. december 2012

STROKOVNA EKSKURZIJA V RIM

V četrtek, 29. 11. 2012, ob 20. uri smo se dijaki 4. letnikov Srednje zdravstvene in kemijske šole, smer ZN, navdušeni in polni pričakovanj odpeljali proti Rimu. Vožnja, ki je trajala 12 ur, je bila dolga in naporna, a ko smo prispeli, smo pozabili na vse. Že na prvi pogled je bil Rim čudovit. Najprej smo si ogledali bolnišnico Gemelli, ki naj bi bila do 3-krat večja od KC Ljubljana, druga skupina pa si je ogledala mesto in njegove znamenitosti – ostanke antičnega Rima, Kolosej, v katerem so Rimljani prirejali gladiatorske igre, 70 metrov visok spomenik Vittoriano. Povzpeli smo se tudi na Kapitol, ki je bil politično in versko središče starega Rima. S Kapitola smo se sprehodili po cesti, ki vodi ob starem Forumu Romanumu, s katerega so stari Rimljani odhajali v vojne in kjer so častili svoje bogove. Ogledali smo si Panteon, najlepše ohranjen rimski trg Piazza Navona, prelep vodnjak, imenovan Fontana di Trevi, kjer je marsikdo vrgel kovanec čez levo ramo. Od tam smo odšli na španski trg, kjer stoji Berninijev vodomet.

Po ogledu smo se nastanili v hotelu v mestu Rocca di Pappa. Ko smo se namestili v sobe, smo odšli na pravo italijansko večerjo, za katero trdimo, da ni niti pol tako okusna kot domača.

Naslednji dan smo se po zajtrku odpeljali v Vatikan, kjer smo si ogledali vatikansko baziliko oz. Baziliko sv. Petra. Na žalost pa nekaterim ni uspelo priti do kupole, s katere je bilo mogoče videti vse znamenitosti Rima naenkrat, saj je ravno v času našega ogleda potekala maša, pri kateri je bil udeležen tudi sam papež Benedikt XVI. Za konec nam je ostal še ogled mesta Orvieto, ki leži na 200 metrov visoki pečini, s katere naselje nadzira dolino. Tam smo imeli možnost ogleda mogočne katedrale. Nato je sledila 8-urna vožnja domov. Vtisi ekskurzije so pozitivni, vse, kar bi bilo potrebno za piko na i, je le to, da bi ekskurzijo malo podaljšali. Uživali smo.


Petra Kerin in Teja Gorenc