Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

11. maj 2012

Vrtiljak učnja in poučevanja v poklicnem in strokovnem izobraževnju

V okviru zgoraj omenjenega projekta je našo šolo z literarnim prispevkom zastopal tudi dijak drugega letnika, program farmacevtski tehnik, Gregor Žulič. Prejel je priznanje za svojo pesem, ki je objavljena tudi v Zborniku literarnih prispevkov.

                                                                                                 RUDNIK ZLATA


Pod tvojim nasmehom se skriva

rudnik zlata, goriva pod žarčenjem dneva,

ki seva z neba.

Drobim tvoje zlataste grude,

talim tvoja tla,

med stihi te spiram v potoku

sladkih solza,

v barvitem ti loku razpiram

vse barve sveta

in vzpenjam se v tvoje globine,

ti segam do dna,

rudar sem, ki v tebi si koplje

pot do srca.


Šifra: Rudnik zlata
Avtor:
Gregor Žulič
Šola: Šolski center Novo mesto, Srednja zdravstvena in kemijska šola
Mentorica: mag. Monja Pust, prof.

OCENA PESMI RUDNIK ZLATA
____________________________________________________________________________________________________
Pesem, ki se poetično napaja v logiki intimizma, ne išče novih dimenzij, ne išče tudi novih stilnih prijemov, pač pa se zadovlji z umirjeno, skoraj klasično formo.
Ritem je dodelan, pri čemer je prvi verz daljši in ritmično gibljivejši, verz, ki mu sledi (in tako vsi sodi verzi v pesmi), pa je krajši, deluje kot upočasnjevalec ali celo zaviralec ritma.
Vendar ne na škodo pesmi. Lihi in sodi verzi tvorijo posamezne prispodobe (1 + 2 = nasmeh, 3 + 4 = svetel dan, 5 + 6 = taljenje tal, 7 + 8 = potok in solze, 9 + 10 = barve sveta, 11 + 12 = polzenje v globino in doseganje dna, 13 + 14 = kopanje poti do srca).
Ljubezenska tematika je tako zaobjeta v lirično pesemsko celoto, natančno grajeno, tako na zunanji kot na notranji formalni ravni. Lirski subjekt deluje zrelo in premišljeno, zaznati je umirjeno hrepenenje po ljubezenski dvojini, ki se le tu in tam nekoliko razburka in poseže v erotične dimenzije (npr. z glagolsko zvezo vzpenjati se v globine).
Pesniški izraz, ki nedvomno pripada avtorju z zrelim in poglobljenim pogledom na pesništvo in ki mora pisanje nadaljevati v zastavljeni smeri in kreniti po poteh že začrtane poetike.

David Bedrač