Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

2. februar 2012

Dan varne rabe interneta - 7. februar 2012

Dan varne rabe interneta 2012Internet je med slovenskimi otroki zelo razširjen. Otroci in najstniki ga najraje uporabljajo za klepetanje, dostop do filmov in glasbe ter kot vir informacij, ki jih potrebujejo za izdelavo različnih šolskih nalog. Internet je realen del v življenjih današnje mladine. Mladi dandanes več časa namenijo brskanju po internetu, kakor gledanju televizije ali druženju s prijatelji. Vendar se moramo zavedati, da “virtualni” svet vsebuje enake neprijetnosti in nevarnosti kot “realni”.
Otroci in mladostniki so najbolj ranljivi uporabniki interneta, saj tehnično sicer računalnik in internet obvladajo do popolnosti, toda zaradi svoje mladosti in neizkušenosti, pa tudi pretirane radovednosti, se lahko kaj hitro ujamejo v skrivne pasti interneta

Da bo deskanje in druženje na spletu res zabavno, velja upoštevati nekaj pravil:
1. Vedno uporabljaj vzdevek, ko klepetaš na internetu!
2. Ne srečuj se z neznanci s spleta (tudi če se ti zdijo v virtualnem svetu tvoji prijatelji)!
3. Gesla so skrivnost! Pogosto jih spreminjaj.
4. Spoštuj spletno etiko oz. bonton! Česar ne želiš, da drugi storijo tebi, tudi ti ne naredi drugim.
5. Nadlegovanje prek neta ali mobilca je nedopustno! Staršem povej, če te kdo nadleguje prek spleta ali če naletiš na neprimerno vsebino!
6. Ne odpiraj pošte in priponk od neznancev!
7. Uporabljaj antivirusni program in požarni zid, ko brskaš po spletu.
8. Na spletu ne izdajaj svojih osebnih podatkov, niti podatkov svojih staršev! Ne objavljaj svojih zasebnih fotografij, niti fotografij svojih prijateljev!
9. Z uporabo interneta ne pretiravaj!
10. Z interneta ne prepisuj, vedno navedi vir in avtorja. Preveri tudi druge vire (knjige ...) in ne verjemi, da je vse, kar piše na internetu, tudi res.

Besedilo je povzeto iz internetne strani www.safe.si, kjer si lahko ogledate tudi napotke o varni rabi interneta in novih tehnologij.