Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

16. april 2012

Bralni klub na obisku v Ljubljani

V sredo, 11. aprila 2012, smo se dijaki Bralnega kluba z mentorico Janjo  Florjančič odpravili v Ljubljano, kjer smo si ogledali NUK in Muzej novejše zgodovine.


Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je nacionalna knjižnica Republike Slovenije in največja knjižnica v državi. Njena osnovna naloga je zbiranje, urejanje, hranjenje in posredovanje slovenske pisne kulturne dediščine. V NUK-u smo izvedeli tudi veliko novih informacij o simboliki, ki se skriva v tej Plečnikovi zgradbi. Po temačnem stopnišču, ki je simbol dolge poti - procesa učenja - na koncu katere obiskovalec knjižnice najde svetlobo, smo se povzpeli do velike čitalnice, ki je najbolj svetel prostor v knjižnici, namenjen individualnemu študijskemu in raziskovalnemu delu. Na koncu smo si ogledali še časopisni oddelek.


V Muzeju novejše zgodovine smo si ogledali razstavo Slovenke v dobi moderne, ki prikazuje položaj žensk in njihov odziv v družbenem, političnem, kulturnem in javnem življenju od leta 1848 do konca 2. svetovne vojne.  Nato je sledil še ogled stalne zbirke Slovenci v 20. stoletju, kjer so predstavljeni najpomembnejši dogodki in procesi ter oblike bivanja in delovanja na slovenskem ozemlju od začetka prve svetovne vojne do današnjih dni.


Z ogledom kulturnih ustanov smo letos zaključili tudi druženje bralnega kluba in sklenili, da v naslednjem šolskem letu nadaljujemo z druženji in ogledi.



Janja Florjančič, prof.

Bralni klub 001Bralni klub 002Bralni klub 003Bralni klub 004Bralni klub 005Bralni klub 006