Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

25. december 2011

Božič in dan samostojnosti in enotnosti

25. december – božič v Sloveniji ni državni praznik, je pa dela prost dan, ki ga praznujejo (ne)kristjani.

Praznovanje božiča sega že v davnino, ko so ljudstva častila začetek zimskega solsticija, saj se takrat začne dan daljšati in noč krajšati. To je zmaga sonca nad temo ali v simbolnem pomenu zmaga dobrega nad slabim. V Skandinavskih deželah so ta dan nalagali na ogenj, ker so verjeli, da vsaka iskra ognja predstavlja novega pujska v prihajajočem letu. Navada se je razširila po Evropi v obliki priprave kolin. Kasneje je božič postal tradicionalni praznik v krščanskem koledarju, ko se 25. decembra praznuje Jezusovo rojstvo. Božič je tako postal družinski praznik, zato tega dne ni obiskov tujcev na domu. Družina se zbere ob okrašeni smrečici, ki simbolizira upanje in veselje, in postavi jaslice, ki predstavljajo zgodbo Jezuščkovega rojstva. To noč je treba prebedeti, zato se obišče polnočnico. Najbolj priljubljena božična pesem je Sveta noč, ki je nastala za božič leta 1818 v Oberndorfu pri Salzburgu. Iz ameriške različice praznovanja božiča, ki je bolj potrošniško usmerjen, pa tudi pri nas postaja vse bolj popularen Božiček. Pustite se presenetiti, morda je prav letos namenjen tudi k vam in vam bo pod smrečico pustil prijetno presenečenje.


26. december – dan samostojnosti in enotnosti

Dan samostojnosti in enotnosti je dan, ko praznujemo mejnike nastajanja samostojne slovenske države. Na ta dan so bili uradno razglašeni rezultati plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, ki je potekal 23. decembra 1990. Z razglasitvijo rezultatov plebiscita se je začelo osamosvajanje Slovenije, ki je bila do tedaj ena od šestih republik skupne socialistične federativne republike Jugoslavije. Plebiscita se je udeležilo 93,2 % volilnih upravičencev. Kar 95 % volivcev je odgovorilo pritrdilno na vprašanje Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država? Že dan po razglasitvi so se začeli izvajati različni pritiski preostale Jugoslavije na Slovenijo, kar je vodilo v vojno za osamosvojitev.

Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik in dela prost dan. Prvotno se je praznik imenoval le dan samostojnosti, leta 2005 pa so ga dopolnili z in enotnosti, saj naj bi na tem plebiscitu Slovenci pokazali največjo mero enotnosti (88,5 % vseh volivcev) v svoji zgodovini.


Prazniki - nagradno vprašanje št. 3.pdf