Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
7. junij 2024

Sprejem Cankarjevega nagrajenca pri direktorju in ravnateljici

V petek, 7. 6. 2024, sta direktor Šolskega centra Matej Forjan in ravnateljica Srednje zdravstvene in kemijske šole čestitala in izrekla priznanje našemu učitelju slovenščine Denisu Škofiču. Denis Škofič je namreč tudi pesnik in je lani izdal svojo 3. pesniško zbirko z naslovom Tuskulum. Zanjo je pred kratkim prejel prestižno Cankarjevo nagrado, ki je bila tokrat prvič podeljena pesniku. Cankarjeva nagrada je poklon velikemu slovenskemu književniku in hkrati priznanje za najboljše izvirno literarno delo minulega leta. V utemeljitvi, zakaj so se med 5 kandidati za nagrado odločili prav za našega učitelja, so člani žirije izpostavili njegov pesniški jezik ter ga primerjali z izkušenim ribičem, ki je natančen opazovalec narave. Poudarili so, da v središče postavlja sodobnega človeka v postindustrijskem svetu, v njegovih pesmih pa so prepoznali tudi veliko ljubezen do slovenskega jezika. 
Zbirka pesmi Tuskulum je nastajala kar nekaj let, pesmi v njej pa so zelo samosvoje in se povezujejo v zaključeno celoto, kar je edinstven pristop pisanja v našem prostoru. Sicer pa Tuskulum pomeni varno in udobno zavetje, ki ga vsak posameznik potrebuje in si ga mora včasih tudi izboriti.
V živahnem pogovoru sta direktor in ravnateljica poudarila, da sta ponosna, da je Denis Škofič del šolskega centra ter cenita in podpirata njegovo ustvarjalnost. Ob koncu sta mu še izročila darilo – posvetilo ter nalivno pero, ki simbolizira prav kreativnost.

1  Matej Forjan, Denis Škofič, Damjana Papež  2  Denis Škofič  3  Matej Forjan, Denis Škofič  4  Denis Škofič, Damjana Papež  5  sprejem 

6  nagrada + darilo  7  Matej Forjan in Damjana Papež