Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

4. oktober 2021

Projekt »Noč ima svojo moč«

Dijaki oddelkov K2a in K2b ter mentorici smo se v septembru 2021 udeležili projekta »Noč ima svojo moč«, kjer smo spremljali, kako varno je kopanje zunaj uradno potrjenih območij. Vsak udeleženec je na spletni strani projekta naročil komplet za analizo vode in analiziral vode kopališč (rek, jezer, potokov …) v svoji bližini. Dijakinja Eneja Gašperšič (K2a) je analizirala reko Krko v Irči vasi, Larisa Kovačič (K2b) je analizirala reko Gabernico, Aljaž Prijatelj (K2a) Klevevž (Klevevške toplice) – termalno vodo, ki jo greje termalni vrelec, Maša Škrbec (K2b) potok Pendirjevko, ki izvira pod Trdinovim vrhom, Aljaž Jordan (K2a) in Luka Špiler (K2a) pa sta analizirala reko Temenico kar na športnem dnevu »s kajaki po Temenici«. Mentorica Ema Novinec je analizirala reko Krko na območju Loke, Janja Markovič pa Bršljinski potok. Pri analizi vode smo proučevali kemijske, biološke in fizikalne parametre. Po naših ugotovitvah so vse vzorčene vode primerne za kopanje, saj je bila večina izmerjenih parametrov v mejah normale.
Projekt se je zaključil 24. 9. 2021 z aktivnostmi, ki so obsegale znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, več kot 30 predavanj in delavnic v knjižnicah, domu za starejše, muzejih ... ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah. Dejavnosti so potekale v Knjižnici Mirana Jarca, Gimnaziji Novo mesto ter tudi na Šolskem centru Novo mesto. Dijaki naše šole so si ogledali razstavo Hiše eksperimentov v Knjižnici Mirana Jarca. Poleg številnih eksperimentov, ki so jih obiskovalci lahko izvedli, je bila postavljena tudi razstava optičnih prevar.
Projekt se nam je zdel zanimiv in se ga bomo v prihodnje še udeležili.

Mentorici Ema Novinec in Janja Markovič

slka12 (1)  slika11 (1)  slika10 (1)  slika9 (1)  slika8 (1)

  Slika3 (1)  Slika1 (1)  slika 7 (1)  slika 5 (1)  slika 4 (1)