Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

14. november 2014

POSKRBIMO ZA PRIHODNOST, PREPOZNAJMO SLADKORNO BOLEZEN PRAVOČASNO


30 minut vadbe dnevno lahko za 40 odstotkov zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2

14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni, s katero se vsak dan spoprijema več kot 382 milijonov ljudi na svetu. Predvideva se, da bo število obolelih tudi v prihodnosti strmo naraščalo. Zato Mednarodna diabetična zveza (IDF) vsako leto opozarja na pomembnost preventive, zgodnega odkrivanja in izobraževanja o sladkorni bolezni. Zveza društev diabetikov Slovenije in lokalna društva diabetikov izvajajo številne aktivnosti, ki podpirajo prizadevanja mednarodne zveze.


Po ocenah Inštituta za varovanje zdravja iz leta 2010 je v Sloveniji približno 136.000 oseb s sladkorno boleznijo, kar je skoraj za desetino več v primerjavi s podatki iz leta 2007. Veliko pa je tistih, ki imajo moteno toleranco na glukozo in o sladkorni bolezni nič ne vedo. Pogostost bolezni tudi v Sloveniji narašča.
Zveza društev diabetikov Slovenije opozarja na pomembnost zdravega življenjskega sloga kot enega od ključnih preventivnih ukrepov, ki nastanek sladkorne bolezni lahko odloži ali celo prepreči.
Ena od nalog zveze je spodbujanje zdravega načina življenja tako med našimi člani kot v ostali družbi, saj so dejavniki tveganja za nastanek sladkorne bolezni in nekaterih drugih kroničnih obolenj zelo podobni – nezdravo prehranjevanje, premalo gibanja, stres, kajenje in čezmerno uživanje alkohola. Želimo postati zgled tudi  mlajšim generacijam, da ne »podedujejo« življenjskega sloga, ki jih lahko pripelje do sladkorne bolezni. Zato ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v več krajih po Sloveniji organiziramo pohode, ki so združeni pod skupnim imenom Pohodi sladkorno bolezen. S pohodi želimo opozoriti okolico na sladkorno bolezen, na tisoče oseb, ki se vsak dan spoprijemajo s to boleznijo, ter na nujnost preprečevanja nastanka bolezni.

Na šolskem tekmovanju iz znanja o sladkorni bolezni, ki je potekalo na naši šoli 17. 10. 2014, so bile najboljše Karmen Smolič, 3. b ZN, Urška Mohar, 3. B ZN, in Vanja Barle, 1. B FT. Udeležile se bodo državnega tekmovanja, ki bo potekalo 22. 11. 2014,  na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani.


IMG 0005IMG 0003IMG 0002IMG 0001