Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Arhiv novic

22. junij 2012

Prva generacija medicinskih sester

V teh dneh dijaki zapuščajo šolske klopi in se odpravljajo na zaslužene počitnice. Nekateri izmed njih so končali izobraževanje in  bodo iskali prvo zaposlitev.

Pred 45 leti je v Novem mestu končala izobraževanje prva generacija medicinskih sester. V šolo so se vpisale leta 1963, ko je bila v Novem mestu ustanovljena Srednja zdravstvena šola. Šola takrat še ni imela svojih prostorov, tako da so gostovale na različnih lokacijah. Večina praktičnega pouka je potekala v novomeški bolnišnici. Iz bolnišnice je prihajala tudi večina učiteljev strokovnih predmetov. Pouk je potekal cel dan, zjutraj so imeli prakso, popoldne pa pouk v šoli. Leta 1967 je enaintrideset medicinskih sester uspešno zaključilo program štiriletnega izobraževanja. Zaposlile so se v Novem mestu in okolici, nekatere pa tudi v tujini. Vsakih pet let se zberejo na obletnici mature. Letos so ob 45. obletnici mature obiskale Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo.  Srečanja se je udeležilo enaindvajset takratnih maturantk in njihova učiteljica zdravstvene nege gospa Jožica Rolih. Prijetno je bilo z njimi poklepetati o šolanju nekoč in danes.

Utrinke s srečanja si lahko ogledate na fotografijah.