• Projekti

Prostovoljstvo in humanitarnost

S PROSTOVOLJSTVOM SPREMINJAMO SVET NA BOLJE

Na SGLVŠ se trudimo spodbujati dijake k prostovoljstvu. Že vrsto let sodelujemo pri učni pomoči učencem na številnih osnovnih šolah, ki jo koordinira Posvetovalnica za učence in starše Novo mesto. Sodelujemo z Domom starejših občanov, kjer smo z dijaki izvedli vrsto delavnic in prireditev. Ostarelim s svojo prisotnostjo in aktivnostjo popestrimo bivanje v domu. Naši prostovoljci pomagajo in sodelujejo pri izvedbi različnih dogodkov, ki jih organizirata Društvo prijateljev mladine in Društvo za razvoj prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto. Vključujemo se tudi v različne akcije in tabore, ki jih izvaja Rdeči križ.

S prostovoljstvom ne le pomagamo drugim, ampak zagotovo tudi sami osebnostno rastemo in višamo kakovost življenja. Možnosti za prostovoljno delo je ogromno.

Če se nam želiš pridružiti, dobrodošel!

Vse informacije glede prostovoljstva lahko dobiš pri Slavku Mirtiču in Alenki Prevalšek, mentorjih na naši šoli.

akcija "LJUDJE ODPRTIH ROK"

IMG 0922

Ob zaključku letošnje akcije Ljudje odprtih rok, ki jo že šestindvajsetič zapored prireja revija Naša žena/Ženska s podporo Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je v sredo, 18. decembra 2019, Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola prejela zahvalno listino za dobra, plemenita in človekoljubna dejanja. Na svečani slovesnosti, ki je potekala v Narodni galeriji v Ljubljani, smo bili razglašeni še za naj darovalca leta 2019 in nagrajeni s srebrno okrasno zaponko ptice v letu, ki je posnetek okrasne zaponke iz 5. stoletja, najdene v Ajdni nad Potoki. 
Mentorjem in dijakom, ki so pri temu večletnemu delu sodelovali, iskreno čestitamo. [FOTOGALERIJA]

USTVARJALNICA 2019

20191023 110246

Dijaki 2. letnika Šolskega centra Novo mesto programa predšolska vzgoja so se v sredo, 23. 10. 2019, letos že drugič udeležili ustvarjalne delavnice v Domu starejših občanov Novo mesto.

Beseda dijakov:
Včerajšnji obisk doma za ostarele se nam je zdel zelo zanimiv. Lepo smo se imeli in se povezali s starejšimi osebami. Skupaj smo se preizkusili v izdelavi okraskov v »servietni tehniki«, ki je še nismo poznali.
Vzdušje je bilo zelo domače in prijetno. Za trenutek smo jim morda prinesli novo, mlado, pozitivno energijo. Z veseljem jih bomo še kdaj obiskali.
[FOTOGALERIJA]

USTVARJALNICA 2018

IMG 6241

V ponedeljek, 12. 11. 2018, smo dijakinje oddelka PV2A, Mia Kočevar, Nastja Kerin, Lucija Kambič, Dora Pintar in Jana Bevc, obiskale Dom za starejše občane Novo mesto. Tam smo pomagale pri delavnicah. Sprejeli so nas zelo lepo in počutile smo se domače. Okrasili smo božične smrekice iz lesa in naredili božične okraske. Skupaj smo se zelo zabavali, se veliko smejali in se imeli lepo. To nam je bila prijetna izkušnja, ki nam bo vedno ostala v spominu. 


Na turoben ponedeljek 8. 10. 2018, smo se učenke PV2B z nasmeški odpravile proti šoli, saj smo vedele, da danes nimamo pouka. Namesto tega smo se kot prostovoljke odpravile v Dom starejših občanov Novo mesto. Tam nas je prijeno pričakala skupina tam živečih stanovalcev. Vsi skupaj smo se predstavili in na hitro opisali potek dneva. Nato smo si nadeli predpasnike, zavihali rokave in se odpravili na delo. Stiroporne kroglice smo prelepili s servetki z božičnim motivom in jih posuli z bleščicami. Smrečice, ki so jih izdelali dijaki lesarske šole smo prebarvali in jim dodali malo sijaja. Med delom smo še malo zapeli. Stanovalci so nas bili veseli, saj smo popestrile njihov dan, zato so se z nasmeški na obrazu po koncu delavnice od nas poslovili. Me pa smo se prav tako nasmejane odpravile proti svojim domovom.

Klavdija Barkovič PV2B

Naj prostovoljski projekt leta 2016

Mladinski svet Slovenije je v torek, 20. junija, na Brdu pri Kranju razglasil najboljše prostovoljce preteklega leta.
V natečaj Prostovoljec leta je letos prispelo 237 prijav, od tega 50 predlogov projektov in 187 predlogov za najzaslužnejše posameznike. Priznanja so podelili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ministrica za izobraževanje znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, državna sekretarka na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Martina Vuk ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl. Z razpisom za naj prostovoljca vsako leto odkrivajo raznolikost in dodano vrednost prostovoljstva. Tudi na naši šoli dajemo velik poudarek prostovoljstvu in prostovoljnemu delu. Tako smo v letošnjem in minulem šolskem letu šolskem letu aktivno sodelovali z DSO Novo mesto. Pripravili smo več ustvarjalnih delavnic, izvedli kulturna nastopa in izdelali kar nekaj uporabnih izdelkov za novomeški dom. Zaključne razglasitve so se na Brdu udeležili dijaki Maja Pečarič, Nastja Kastelic, Maja Kapš, Primož Zore, Ana Šimc ter mentorja Slavko Mirtič in Natalija Kunič. Za sodelovanje in vestno delo na področju prostovoljstva je priznanje prejela naša dijakinja Sara Mravlja Stegenšek, naša šola pa za projekt medgeneracijsko sodelovanje. Za mlade je prostovoljsko delo še posebej pomembno, saj si z njim nabirajo izkušnje za nadaljnje življenje in delo.  IMG 3132
S.Mirtič

Medgeneracijsko sodelovanje in Rastoča knjiga (2016/2017)

V sklopu tradicionalnega sodelovanja v projektu »Medgeneracijsko sodelovanje« z Domom starejših občanov Novo mesto smo v lesarskih delavnicah ŠC Novo mesto izdelali celostno podobo znaka doma, ki simbolizira projekt Rastoče knjige, s katerim je novomeški dom starejših občanov pristopil k vseslovenskemu projektu kot prvi izmed slovenskih domov. Simboliko rastoče knjige v novomeškem domu starejših občanov predstavlja babica z rastočo knjigo s svojo bogato življenjsko zgodbo, modrostjo in pozitivnimi vrednotami, ki so jo izdelale dijakinje vzgojiteljske šole. Tabla in babica s knjigo stoji v podaljšku avle na polici znotraj simbola doma sončka z žarki, v kateri se vrtijo osvetljene črke. V domu so v sredo, 7. junija, pripravili slovesnost, ki so jo posvetili rasti njihovega doma z odprtjem novega negovalnega dela in se uradno pridružili veliki družini projekta Rastoča knjiga. Kulturni program sta z odličnim nastopom obogatili Adrijana Gornik in Katja Brcar, dijakinji 1. letnika predšolske vzgoje, in igralec Pavle Ravnohrib.

IMG 2426
Slavko Mirtič

Dijaki v humanitarni akciji (2016/2017)

Šolski center Novo mesto z Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto na različnih področjih humanitarnega dela sodeluje že vrsto let. Tudi letošnje šolsko leto so dijaki Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole- smer lesarstvo v okviru akcije »Lepo je deliti« izdelali mizo, predalčnik in stol. S pomočjo Krajevne organizacije RK Šmihel pri Žužemberku smo stopili v stik z družinama z mladoletnimi otroci, ki potrebujejo tovrstno pomoč v materialni obliki. Akciji se je pridružila tudi Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, ki je eni družini s šoloobvezno deklico poklonila rabljen računalnik s pripadajočo opremo za osnovno učenje računalništva. Ob prisotnosti predsednice KO RK Šmihel Silve Papež smo pohištvo in računalniško opremo konec marca predali socialno ogroženima družinama v Občini Žužemberk. 
S. Mirtič
IMG 8520
Na sliki: Predsednica KO RK Šmihel Silva Papež se je v imenu obeh družin zahvalila dijakom, učiteljem in zaposlenim na Šolskem centru Novo mesto, ki podpirajo humanitarno delo in tovrstne akcije

Prešernov praznik v Domu starejših občanov v Novem mestu (2016/2017)

Ob glasbi, prepevanju in plesu so dijaki ŠC Novo mesto, Srednje gradbene, lesarske in vzgojiteljske šole, v petek, 3. februarja, v Domu starejših občanov Novo mesto obeležili slovenski kulturni praznik v spomin na pesnika Franceta Prešerna. Običajno petkovo dopoldne so stanovalci doma preživeli neobičajno – v družbi mladih dijakov in dijakinj, ki so pripravili prijeten kulturni program različnih glasbenih zvrsti s kitaro, klavirjem, harmoniko, petjem. Mladi lesarji ter bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji so z nasmehom na ustih in s preprostostjo pripravili prijetno prireditev, ki jo je spretno in hudomušno povezoval Gašper Kavšek. Glasbeno doživetje in medgeneracijsko druženje so dijaki s stanovalci družno zaključili z njihovo prelepo himno »V dolini tihi«.

S. Mirtič

Sodelovanje s starejšo generacijo bogati (2016/2017)

Življenje je lahko bogato tudi v tretjem življenjskem obdobju. Na Šolskem centru Novo mesto se zavedamo, kako je lahko krepitev medgeneracijskega sodelovanja in ustvarjanja boljših stikov med mlajšo ter starejšo generacijo dragocena. Srednja gradbena, lesarska in vzgojiteljska šola Novo mesto se v okviru medgeneracijskega sodelovanja z Domom starejših občanov Novo mesto tudi v letošnjem šolskem letu vključuje v različne aktivnosti. V sredo, 26.10.2016, so dijakinje tretjega letnika vzgojiteljske šole Maja Pečarič, Nika Škof, Ana Šimc in Maja Klemenčič skupaj s prijetno skupino varovancev doma ustvarjale podlage za koledarje, ki so jih naredili lesarji, jih barvale ter jih okrasile s servietno tehniko. Ob prijetnem druženju so izpod pridnih rok varovank in varovancev nastali lepi izdelki. S tovrstnimi delavnicami dijaki skupaj z mentorji pridobijo posebno izkušnjo druženja in dela s starejšimi, pa tudi priložnost za medsebojno spoznavanje in lažje razumevanje v življenju.
(fotogalerija)
Slavko Mirtič

Starejši prenašajo znanje na mlajše


Na Srednji gradbeni in lesarski šoli Novo mesto že vrsto let tesno sodelujemo z Domom starejših občanov Novo mesto. V okviru medgeneracijskega sodelovanja smo v minulih letih izpeljali vrsto delavnic na temo lesa in pripravili tudi skupne kulturne prireditve. Na delavnicah so dijaki izmenjavali dragocene izkušnje in tako povezali različne generacije. Z zadnjo delavnico izpeljano 13.marca v Domu starejših pa so okrepili nasprotno smer povezovanja, in sicer tako,da so starejši učili mlajše. Tako so stanovalke na zanimiv način, z veliko znanja, izkušenj in domišlije prikazale izdelavo servetne tehnike bodočim gradbenim tehnicam. Delo, ki so ga prikazale stanovalke doma so motivirale dijakinje, ki bodo gotovo posredovale naprej, delavnico si je z velikim zanimanjem ogledala tudi direktorica doma mag. Milena Dular.
Fotografije ...
 S. Mirtič

Medgeneracijska kulturna prireditev


Za lepo kulturno  prireditev so v petek, 7. februarja za stanovalce Doma starejših občanov Novo mesto poskrbeli dijaki Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto in mešani pevski zbor stanovalcev »Prijatelji«.
Zbor stanovalcev je zapel Prešernovo Zdravljico in Na trgu, Tjaša Žibert in Tomaž Zupančič pa sta z voditeljsko spretnostjo povezovala program in recitirala pesnikove znane pesmi. Za pravo vzdušje, veselo razpoloženje, ki se je stopilo v prešerno petje pa so poskrbeli mladi harmonikaši in dva kitarista, ki so družno dokazali,  da niso samo dobri lesarji ampak tudi dobri glasbeniki. Z nasmehom na ustih, preprostostjo in sproščenostjo so zaigrali najlepše melodije, ki so povezovale tri generacije. Družno so s stanovalci tudi zapeli, zadoneli so posamezni vriski in zaplesali, potočili kakšno solzo sreče in veselja, ki so jo prevevali spomini na mlada leta.  Zbrane je pozdravila tudi direktorica doma mag. Milena Dular in pohvalila dijake in vse nastopajoče , ki so polepšali dan stanovalcem. 

Fotografije ...
Slavko Mirtič

Priložnost za medsebojno spoznavanje (2013/2014)

Življenje je bogato tudi po šestdesetem in tudi družba in naša šola se vse bolj zaveda, kako dragocen je lahko prispevek starejših. Že tretje leto zapored se Srednja gradbena in lesarska šola Novo mesto v okviru medgeneracijskega  sodelovanja z Domom starejših občanov Novo mesto, ki domuje v naši soseščini,  vključuje v različne dejavnosti. 
Dijaka Tilen Hočevar in Leon Razboršek sta skupaj z učiteljem Slavko Mirtičem in delovno terapevtko Petro Mihalič Medle  v sredo, 20. novembra, na delavnici z lesom pomagala varovancem doma pri izdelavi lesenih pladnjev in ptičjih krmilnic. V veliko pomoč in dobro voljo so bile tudi prostovoljke, usposobljene za delo s starejšimi - družabnice Mojca, Vilma, Janja in Tonka, ki so popestrile prijetno dopoldne. Ob prijetnem druženju so nastali lepi izdelki, pridne roke varovank so brusile, vrtale in lepile les, hkrati pa smo udeleženci spoznavali svet starejših generacij. Naslednji dogodek v okviru sodelovanja bo kulturna prireditev ob Miklavžu, kjer bodo varovanke svoja dela,  obogatena  s servetno tehniko, tudi razstavile. S tovrstnimi delavnicami dijaki skupaj z  mentorji pridobijo posebno izkušnjo druženja in dela s starejšimi in tudi  priložnost za medsebojno spoznavanje in lažje razumevanje v življenju. 
Slavko Mirtič


Medgeneracijsko sodelovanje (2012/2013)

V evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti  smo se na Srednji lesarski in gradbeni šoli Novo mesto odločili, da bomo posvetili več pozornosti tudi starejšim. Ideja, da bi mlada generacija lahko v večji meri pomagala starejšim, ni nova. Na šoli smo se odločili, da poklonimo  par naših izdelkov, katere so izdelali dijaki v času delovne prakse. V petek,  25. maja je ravnateljica Damjana Gruden, ob prisotnosti predstavnika dijakov Andraža Župca, mentorjev Slavka Barboriča in Slavka Mirtiča,svetovalne delavke naše šole Mirjam Žnidarčič,  predala oskrbovancem Doma starejših občanov Novo mesto darilo, katerega je prevzela direktorica Milena Dular s sodelavkami in . predsednico sveta stanovalcev Dragice Rome.  Da bi v okviru šole vzpodbujali prostovoljno delo s starejšo generacijo smo izdelali tapeciran stol in par manjših lesenih  izdelkov, ki jih bodo lahko uporabljali stanovalci.  Pri izdelavi pohištva sta nam z materiali in delom priskočili na pomoč tudi podjetji Hoja Oblazinjeno pohištvo iz Zagradca  in Lakles iz Drenja. Medgeneracijsko sodelovanje mora postati ena od vrednot sodobne družbe, zato se je naša šola odločila, da bo z različnimi akcijami, razvijanju novih oblik pozitivnih odnosov in izmenjav, spodbujala prostovoljno delo med dijaki in oskrbovanci doma  v naši neposredni bližini še naprej.
Slavko Mirtič
Fotografije ...