Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Zvočnost lesa

Na enoti SGLVŠ uradni začetek mednarodnega projekta Zvočnost lesa


Z današnjim dnem, 20.1.2017, se je na enoti SGLVŠ uradno začel izvajati mednarodni projekt "Zvočnost lesa", ki raziskuje vpliv zvočnosti lesa na počutje in ugodje posameznika. S projektom, ki je zamišljen kot multidisciplinska raziskava, sta začela Lorena Mihelač in Goran Delajković že v novembru 2016, ko sta projekt prikazala na mednarodni konferenci na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto. 

Projekt "Zvočnost lesa" bo potekal približno dve leti, z možnostjo podaljševanja. V začetni fazi bo zajel naslednje institucije, ki bodo imeli v raziskavi specifične funkcije: 

a) Šolski center Novo mesto, v Novem mestu kot koordinator projekta in institucija, ki bo izvajala začetno izobraževanje tako dijakov kot študentov pridruženih v tem projektu, 
b) Biotehniška fakulteta v Ljubljani, ki bo izvajala meritve na slovenskih avtohtonih zvrsti lesa, 
c) vrtec Pedenjped v Novem mestu, ki bo omogočala testiranje na terenu. 

V zaključni fazi naj bi projekt zajel še druga področja in institucije (predvsem na področju glasbe in zdravstva), ki bodo s svojimi prispevki omogočile poglobljeno razumevanje vpliva lesa, predvsem glede njegove zvočnosti na zdravje in na splošno počutje posameznika. 

Odločitev o izvajanju projekta »Zvočnost lesa« izhaja iz želje avtorjev, da bi ozaveščala širši avditorij o lesu, ki naj ne bi bil samo konstitutivni material mnogih glasbenih instrumentov in imel samo pomembno vlogo pri načrtovanju in izdelavi le teh. Avtorja vidita les kot sredstvo, ki lahko vpliva na posameznikovo akustično in estetsko doživljanje ter na njegove čutilne sposobnosti.

dr. Lorena Mihelač

IMG 20170120 094721