Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Girls Go CircularTudi v šolskem letu 2023/2024 smo sodelovali v projektu. Girls go Circural.
Nova skupina dijakov 4. letnikov je preko digitalnih vsebin spoznavala in odkrivala krožno gospodarstvo, podjetništvo, potrošništvo … Vsebine in naloge za aktivno delo so spodbujale digitalno pismenost s poudarkom na spletni varnosti.
Za področje raziskovanja pa smo izbrali modul MODA IN KROŽNO GOSPODARSTVO

Ugotovili smo, da v našem okolju in tudi vsak posameznik proizvaja veliko odpadnega tekstila. Tekstil kot odpadek močno obremeni okolje, saj je njegovo razpadanje počasno, že ko vsebuje naravne materiale. Z vsebnostjo umetnih materialov pa se čas razpadanja še močno podaljša (več 1000 let). S problematiko odpadnega tekstila se pri nas celostno ne ukvarjamo. Na tem področju delajo predvsem posamezniki (trgovine rabljenega materiala, izmenjevalnice…), humanitarna društva (Karitas, RK) in nekateri trgovci kot je H&M.
https://youtu.be/3iKHr-JnWYA

Ko samo razmišljali, kaj in kako lahko sami storimo z odpadnim tekstilom, smo ugotovili, da s svojimi znanji lahko naredimo različne nove izdelke. Ker smo se v tem času povezali v prostovoljske dejavnosti, nismo razmišljali tržno, pač pa kaj lahko nekomu koristi. Izbrali smo tri področja bodočih uporabnikov:
- Otroci iz zavoda Palčica (Predšolski otroci, ki so umaknjeni iz domačega okolja zaradi življenje ogrožajoče situacije.)
- Starostniki iz DSO-ja
- Tržnica dijakov (Zbira sredstva za šolski sklad, ki je namenjen za pomoč dijakom)
- Zavetišče Turk (Zavetišče za zapuščene pse in mačke)

Dela smo se lotili v štirih korakih:
1. Kakšen material potrebujemo in koliko material za predvideno število izdelkov
2. Pridobivanje materiala
3. Priprava različnih krojev
4. Izdelava izdelkov
5. Obdarovanje / prodaja

O naših predvidenih dejavnostih smo obvestili sošolce, domače … in materiala je bilo v trenutku preveč. S tem so ugotovili, da je odvečni/odpadni tekstil pogosto odpadek s katerim ne vemo kaj bi. Zato smo pripravili tik tok ozaveščanje kam lahko z odpadnim tekstilom (kdo v našem okolju zbira in kakšen material je koristen), pri tem smo se povezali z okoliškimi dobrodelnimi organizacijami, Komunalo, trgovino H&M.

Na dan Prostovoljstva in dobrodelnosti, pa smo z dijaki izdelovali različne tekstilne izdelke (foto prikaz), ki smo jih predali / podarili / zamenjali za prostovoljne prispevke.

Naša izvedba projekta je bila res naravna bolj ekološko, trajnostno in ozaveščevalno, je pa kljub temu v smislu krožnega gospodarstva. Projekt je pripomogel, da se količine odpadkov tekstila zmanjšajo in da več tekstila ostane v kroženju in uporabi.
Še pomembnejše pa je, da s takimi projekti spreminjamo mišljenje mladih, ki iz instantnih potrošnikov postajajo bolj trajnostno naravnani.


Šolsko leto 2022/2023

logo

Je mednarodni projekt, ki smo se mu priključili v šolskem letu 2022/2023.
 
Projekt je ekološko obarvan in temelji na krožnem gospodarstvu. Surovine, sredstva in izdelki se morajo krožno uporabljati, tako da ne potrebujemo novih surovin in da nastane čim manj odpadkov. Več o projektu lahko preberete na povezavi https://eit-girlsgocircular.eu/.

V projektu je ponujenih več področji. Dijaki PV4A in PV4B so se odločili za področje krožne mode. Kjer smo usvajali znanja o hitri modi, oblačilih kot odpadkih, ekološki modi, ponovni uporabi, recikliranju oblačil … Projekt smo zaključili z delavnico, kjer smo stara oblačila pretvorili v nove izdelke.

slika1   slika2   slika3