Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Lepo je deliti

Izdelali pohištvo za sošolca 
december, 2013

V današnjih turbolentnih časih, ko so vse večje razlike med revnimi in bogatimi in ljudmi v različnih socialnih okoljih, je vsekakor dobrodošla pomoč dijakov novomeške Şrednje gradbene in lesarke šole. V  projektu  »LEPO JE DELITI«, ki ga že peto šolsko leto uspešno pripravljajo v sodelovanju z Območnim združenjem RK Novo mesto in krajevnimi organizacijami RK, na terenu prispevajo k humanejšemu življenju in tudi pristnim človeškim odnosom pomagati sočloveku. V okviru tega projekta so dijaki pod mentorstvom učiteljev izdelali  pisarniško pohištvo za sošolca Simona. Konec prejšnjega tedna so tako polepšali dan družini Mrvar iz Drašče vasi, ki je bila pomoči izredno vesela. Človeško gesto Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto in njenih dijakov sta pozdravili tudi sekretarka Območnega združenja Novo mesto Barbara Ozimek in predsednica KO RK Šmihel pri Žužemberku Silva Papež. 
Slavko Mirtič


Projekt opreme prostorov Slepi – slabovidni Novo mesto
Svetli trenutki v kriznih časih: pomoč slepim in slabovidnim
3.7.2013

V teh težkih kriznih časih, ko je prihodnost vse bolj negotova, se najdejo tudi svetli trenutki, ko naletiš na posluh in razumevanje. Tako sta za potrebe slepih in slabovidnih Lions klub iz Novega mesta in Šolski center Novo mesto, Srednja gradbena in lesarska šola, opremila bivalno enoto na sedežu Medobčinskega društva slepih in slabovidnih v Novem mestu.
Lions klub je kril stroške materiala. Glede na to, da Šolski center že leta sodeluje v podobnih humanitarnih projektih, so dijaki gradbeno lesarske šole, tretjih in četrtih letnikov programa lesarski tehnik, v sklopu predmeta projektiranje in pod vodstvom profesorja Delajkoviča opravili posnetek objekta ter na osnovi želja predsednika društva Janeza Kermca pripravili idejne rešitve ter izvedbeno dokumentacijo. Projektna proizvodnja je potekala v sklopu delavnic gradbeno lesarske šole pod vodstvom učiteljev praktičnega pouka Slavka Mirtiča in Slavka Barboriča. Pri tem so nastali izdelki kot so: kuhinja, postelja, regali, mize, klopi in omare. Vsi elementi pohištva se prilagodijo ambientalnim rešitvam potreb društva.
Tako je slepim in slabovidnim ponujena možnost, da koristijo začasno nastanitev v teh prostorih, če se znajdejo v socialni stiski, če se izobražujejo izven kraja, najdejo zaposlitev, pa nimajo še urejenega stanovanjskega vprašanja oziroma slepe in slabovidne osebe, ki se zaradi drugih vzrokov znajdejo v stiski.
Sredstva za nakup tehnične opreme v bivalni enoti pa so prispevali: Revoz d. d. iz Novega mesta, Komunala Novo mesto, Zavarovalnica Triglav Novo mesto ter Konfekcija Julija in Špica, oba iz Metlike.
mizarji rk
Članek v Novem mediju

POMAGAMO DRUŽINAM 2013


Spopad z revščino prinaša pomemben izziv za družbo in vse nas kot posameznike. Peto leto zapored v šolskih delavnicah Srednje lesarske in gradbene šole Novo mesto  nastajajo izdelki namenjeni socialno ogroženim družinam s šolo obveznimi otroci. V projektu sodelujemo tako mentorji, kot tudi dijaki 2. letnika lesarski tehnik. Dobrodelno akcijo v celoti podpira tudi vodstvo Šolskega centra Novo mesto direktor Štefan David ter ravnateljica šole Damjana Gruden. V letošnjem šolskem letu bodo izdelani štirje kompleti pohištva - pisalna miza, predalčnik in stol, katere bomo skupaj z Območnim združenjem RK Novo mesto izročili pomoči potrebnim družinam. Pri projektu in izdelavi pohištva so pri uresničevanju tega poslanstva priskočila na pomoč tudi podjetja, med drugim tudi podjetje Lakles iz Soteske in Hoja Oblazinjeno pohištvo iz Zagradca. Šola in predstavnici RK smo prvi komplet pohištva izročili 7. marca  družini na Drski v Novem mestu.

PX017739 PX017738 PX017735


MLADI ZA BOLJŠI SVET

Solidarni dijaki

Gospodarska kriza, ki ne prizanaša niti najmlajšim, se zajeda v vse pore našega življenja. Ob tednu RK so dijaki Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto  tako na najlepši način pristopili k akciji Rdečega križa » Mladi za boljši svet«

V projektu  »Lepo je deliti«, katerega  vodijo že četrto leto dijaki 2. letnika programa lesarski tehnik PTI pod vodstvom učiteljev mentorjev Franca Kapš, Antona Hrastar, Slavka Barborič in  Slavka Mirtič, nastajajo številni izdelki, ki so izključno namenjeni socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroci. Da sta učenje in poslanstvo v luči dobrodelnosti trdo vpeta v delo samega Šolskega centra Novo mesto in sodelujočih šol v različnih projektih, je na današnji slovesnosti v  šolskih delavnicah lesarske šole, prostorih Medpodjetniškega centra Novo mesto, potrdil tudi direktor ŠC Novo mesto Štefan David in se zahvalil vsem sodelujočim v tej akciji. Ob tej priložnosti je predsednici Območnega združenja RK Novo mesto mag. Mojci Špec Potočar simbolično izročil nove štiri komplete lesnih izdelkov, ki bodo s pomočjo Rdečega križa razveselile družine  v stiski. Ravnateljica Damjana Gruden je povedala, da bo šola z Območnim združenjem Rdečega križa Novo mesto in drugimi humanitarnimi organizacijami sodelovala  tradicionalno tudi v prihodnje, k temu pa bodo pritegnili tudi različna gradbena in lesarska podjetja in obrtnike, ki so nepogrešljivi partnerji pri uresničevanju tega  poslanstva že sedaj. »Tako bomo jeseni prostovoljno sodelovali še z Društvom slepih in slabovidnih iz Novega mesta, kjer jim bodo naši dijaki opremili nove prostore društva, prilagojene za njihove posebne potrebe,« je povedala Grudnova.
Šola že sodeluje v različnih projektih, kjer poleg znanja, veščin in ročnih spretnosti,  ki jih v lesarskih in gradbenih poklicih potrebujejo, promovirajo tudi vseživljenjsko učenje z močno socialno noto. Da je ta vez močna potrjujejo tudi dijaki iz razreda L 4. a pod vodstvom učitelja Gorana Delajkovića ter  Mizarstva Cvelbar iz Šentjerneja, saj so z opremo garsonjere v minulem letu pomembno prispevali svoj delež k opremi humanitarnega centra Novo mesto. Program so obogatili dijaki s harmoniko ter  Mirjam Žnidarčič z lepo vezno besedo.  

Foto galerija  (Foto: Slavko Mirtič)Projekt »LEPO JE DELITI«, katerega že tretje šolsko leto uspešno pripravljamo v sodelovanju z območnim združenjem RK Novo mesto in Krajevnimi organizacijami RK na terenu, so vključeni tudi dijaki, bodoči lesni tehniki. Dijaki in zaposleni na Srednji gradbeni in lesarski  šoli Novo mesto tako dokazujemo, da nam  solidarnost ni tuja. Prijetno delo, povezano s koristnim, delo za učenje in nadaljne življenje,  pa tudi krepitev solidarnosti in čutenja med ljudmi je osnovni moto srednješolcev lesarske šole in mentorja Slavka Barboriča. Dogovorili so se, da so del svojega praktičnega dela v šolskih delavnicah namenili dobrodelnosti. Tako v okviru projekta nastajajo praktični in uporabni izdelki pisalne mize in omarice za računalnike, ki bodo namenjene ogroženim dijakom in šolo obveznim otrokom.

Več fotografij: (foto Slavko Mirtič)

PX010819