Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Mednarodni natečaj ARCA

Dijaki naše šole so letos že drugo leto zapored sodelovali na mednarodnem arhitekturnem natečaju, ki ga organizira italijanska gradbena šola iz Rovereta. Pokrovitelj natečaja je inštitut ARCA, ki se ukvarja z izdajo certifikatov za lesene nizko energijske in pasivne objekte. Na natečaju je sodelovalo dvajset šol iz Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. V močni konkurenci dvajsetih šol, je naša ekipa kot edina tuja šola, osvojila peto nagrado. Prispele projekte je ocenjevala komisija, sestavljena iz strokovnjakov inštituta ARCA in profesorjev fakultete iz Trenta. Podelitev nagrad, katere smo se seveda udeležili, je bila 30. in 31. maja v italijanskem Roveretu.

Tema letošnjega natečaja je bila nadzidava šole za eno nadstropje. Vsaka sodelujoča šola je izdelala projekt arhitekture, projekt gradbene fizike in statično presojo za objekt po lastnem izboru. Letos sta v projektu sodelovala dijaka tretjega letnika programa gradbeni tehnik Jernej Koretič in Tim Lukman. Za projektiranje smo izbrali objekt novega medpodjetniškega izobraževalnega centra, kjer se nahajajo lesarske delavnice in učilnice. Novi MIC, kot obstoječi objekt  imenujemo je zgrajeni iz armiranega betona in obsega pritličje in etažo. 

V našem projektu smo dodali že drugo etažo, ki je namenjena za specialne učilnice strokovnega izobraževanja. Za nosilno konstrukcijo sten in strehe smo uporabili lesene križno lepljene plošče. Zunanje stene so izdelane iz 3-slojnih, notranja nosilna stena pa iz 5-slojnih X-lam plošč. Fasada je toplotno izolirana z izolacijo iz lesnih vlaken, finalna obloga fasade pa lesena obloga iz parjenega lesa. Streha je ravna, izdelana iz 3-slojnih x-lam plošč, katerim so na zgornji strani dodani nosilci iz lepljenega lesa. Več si lahko ogledate v priloženih dokumentih.

V sklopu projekta smo izdelali posnetek obstoječega stanja in načrte za nadzidavo objekta. Pripravili smo tudi 3D model stavbe.

Pri zasnovi projekta nam je bil v veliko pomoč tudi zunanji sodelavec gospod Janez Pucelj, eden od vodilnih strokovnjakov za leseno gradnjo v Sloveniji. Za vso pomoč se mu zahvaljujemo.

Mentor projekta:
Mirko Gorenc
Dokumenti projekta ARCA: