Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

EURO praksa - šolsko leto 2012/2013



Letošnje šolsko leto štiri dijakinje in dijaki tretjega letnika programa gradbeni tehnik opravljajo prakso v tujini, v sklopu programa Leonardo da Vinci.

Skoraj v živo so se nam javljali iz nemškega Leipziga:
2013 06 10 135 (medium)
1. POROČILO - 9.6.2013 (Nina Brgant)

4.6.2013 smo se odpravili na letališče v Zagreb, od koder smo odleteli v Frankfurt. Tam smo prestopili in odleteli do Leipziga. Na letališču nas je pričakal član ekipe iz Vitalisa, Andraž. Odpeljal nas je do naše sobe v katero smo se nastanili. Soba je majhna a zelo prijetna. Nato nas je odpeljal v jedilnico kjer smo dobili večerjo. V kuhinji dela Josip, ki je iz Hrvaške. Z njim se zelo dobro razumemo, saj nam je njegov jezik zelo poznan. Zvečer smo obiskali še klub. Dan nam je hitro minil.

5.6.2013 smo zjutraj odšli na zajtrk, nato pa nas je pričakala Renata. Razložila nam je pravila in nam dala dodatne napotke pri bivanju. Nato smo skupaj odšli do železniške postaje. Z vlakom smo se odpeljali do Leipziga Hauptbahnhofa. Renata nam je predstavila razne kulturne znamenitosti mesta. Ko je zaključila s predstavitvijo, smo imeli čas, da smo se po mestu sprehodili še sami. Ko smo se vrnili v dom, smo odšli na večerjo.

6.6.2013 smo pričeli z delom. Alfonso in Thomas sta nam razložila kaj bomo počeli. Zazidali smo odprtino in izkopali jamo. Dan nam je minil zelo hitro. Zvečer smo bili utrujeni zato smo šli kmalu spat.

7.6.2013 smo nadaljevali z delom, enakim kot prejšni dan.

8.6. - 9.6.2013 vikend je bil zelo lepo preživet. Obiskali smo Leibzig in se imeli super.

Mislim, da nam bodo trije tedni minili zelo lepo.

Fotografije ...

NINA BRGANT
1. POROČILO  - 1. teden (Toni Udovč)

V Nemčijo smo prispeli normalno. Oba leta sta bila uspešna in brez kakršnih koli problemov.
Na letališču v Leipzigu nas je pričakal Andraž, ki nas je takoj našel, se predstavil in nas odpeljal v Vitallis. Najprej nam je pokazal sobo, da smo odložili svoje stvari in nas nato odpeljal na večerjo. V kuhinji smo spoznali kuharja iz Hrvaške, s katerim se zelo dobro raumemo.
Zvečer smo odšli malo v club, ki deluje znotraj Vitallisa in se malo družili.
Nasledni dan smo zjutaj pozajtrkovali in nato odšli z Renato v mesto, kjer nam je pokazala znamenitosti in nekaj povedala o njih. Ko smo z njenim programom končali, nas je pustila same, da se sprehodimo malo sami po mestu in nato smo odšli domov.
V četrtek smo začeli z delom. Naša naloga je bila, da zazidamo odprtino na steni, in pustimo zunaj cev za zračnik, ter da skopljemo jamo in najdemo cevi.
Delo smo uspešno opravili.
 V petek smo dobili novo odprtino da jo zazidamo, nekaj za razbiti in za ometati.
Danes ( sobota ) smo jaz, Nina in Katja odšli v Leipzig malo po nakupih in sprehod po mestu.
Kar se tiče hrane nimam pripomb in je okusna. Naš delovodja Tomas in njegov pomočnik Alfonso sta zelo prijazna in z njima se ni problem dogovoriti, kaj in kako moramo narediti.
Tukaj so še Poljaki in mislim, da štirje fantje iz Poljske.
Zaenkrat nimam pripomb in mislim, da bo vsak dan še bolj zanimiv.

Fotografije ...

TONI UDOVČ


2.POROČILO - 16.6.2013 (Nina Brgant)

V ponedeljek 10.6.2013 so nas razdelili na pare in nas nato dali na različna delovna mesta. Jaz in Katja sva skupaj pri obdelavi hodnika. Najprej sva zid katerega sva morali obdelati, premazali z emulzijo. Nato sva pričeli z nanosom prvega sloja kita. V torek in sredo sva nadaljevali z enakim delom. V četrtek nama je pomagal Hans pri nanosu drugega sloja kita. V petek smo zaključili s kitanjem, nato pa je sledilo pritrjevanjem profilov na strop za mavčno kartonske plošče. Vikend je bil fantastičen. Odšli smo v Berlin kjer smo prenočili v hostelu. Vodič nam je razkazal mesto in nam zelo lepo opisal in predstavil značilnosti zahodnega in vzhodnega Berlina in berlinskega zidu. Nikoli ne bom pozabila tega nepozabnega vikenda v Berlinu.

Vsak dan imamo dovolj časa, da se tudi zabavamo in gremo na sprehod, trgovino. Zvečer ko pa je odprt klub se družimo z ostalimi dijaki. Spoznali smo veliko Poljakov in Špancev. Vsak dan se tudi slišimo z najbližjimi. Imamo se super saj z vsakim dnem posebej pridobivamo nove izkušnje, kar pa se tiče angleškega jezika, zelo napredujemo.

Uživamo in imamo se super.

Lep pozdrav         

Fotografije ...                                                                                                
 NINA BRGANT

2. POROČILO (Katja Cerman)

V torek 11.6 smo nadaljevali z prvim premazom sten stopnišča z gips maso ter v sredo smo nadaljevale in zaklučile z prvim premazom. V četrtek 13.6 smo začeli z drugim slojem ter zazidavo nosilca z YTONG zidaki. Petek 14.6 smo zaklučevali 2. sloj kita ter pičeli z pritrjevanjem profilov za gibs plošče. Čez vikend 15. -16. 6 smo bili v Berlinu kjer smo si ogledali vzhodni in zahodni Berlin in njegove znamenite značinosti. Danes 17.6 smo nadaljevali z pritrjevanjem profilov za gips plošče ter v prihodnjih dnevih nadaljevali s tem.

Imamo se super in spoznavamo nove ljudi.

Fotografije ...       
                                                                                                Katja Cimerman

3. POROČILO  (Nina Brgant)         
                        
V ponedeljek 17.6.2013, sva nadaljevali s pritrjevanjem profilov. V torek pa smo dokončevali s pritrjevanjem profilov, ter položili tudi prvo mavčno kartonsko ploščo. Tudi v sredo, četrtek in petek smo se ukvarjali s pritrjevanjem plošč ter rezanjem plošč na primerne dimenzije.
Čez vikend smo se odpravili v mesto – Leipzig. Nakupili smo spominke za domače in najbližje, ter si še zadnjič ogledali mesto.
V ponedeljek, naš zadnji delovni in na sploh zadnji dan v Vitalisu smo zjutraj pričeli z bandažiranjem. Ko smo zaključili z delom takrat že ob 12.30, smo se ob 14.00 dobili z gospo Renato, Alfonsom ter direktorjem Vitalisa, da nam je izročil vse potrebne listine in smo se lepo poslovili. V torek ko je bil čas za odhod smo se odpravili na letališče in proti domu. Let je potekal brez kakršnih koli posebnosti.

Izkušnja v Vitalisu nam bo definitivno ostala v zelo lepem spominu.

Fotografije ...       
Nina Brgant

POROČILO (AmonObrovnik Bjelobrk)

Drugi teden našega bivanja v Leipzigu je potekal super. V ponedeljek smo začeli z delom, in sicer delo je bilo narediti zid ob luknji v katero gre cisterna vendar ker pa se mi zdi da so vsi skupaj premalo organizirani smo imeli kar nekaj problemov saj vendar našega mentorja Thomasa ni bilo in je za nas bil zadolžen Alfonso, ki pa mu je Thomas naročil delo. Pričeli smo z zidanjem zidu in nato je prišel vodo- inštalater in je rekel da ta zid ne smemo postaviti dokler v  luknjo ne postavimo cisterne in nato smo morali podreti zid ko smo zid podrli so spet rekli da lahko začnemo graditi zid ampak zdaj na drugi strani kjer zid cisterni nebo na poti.
Začeli smo in zgradili zid na zadnji strani luknje in zdaj na vrsto pride postavitev cisterne ki pa je ogromna in tehta 1 tono. Alfonso mi je razložil kako bo potekala postavitev cisterne in takoj sem se prijel za glavo, v luknjo smo postavili palete in nato z pomočjo nekakšnih škripcev ko smo po dolgem času cisterno vendarle postavili v luknjo je zdaj stala na paletah nato sta se dva morala spustiti v kletni prostor in z rokah pod 1 tonsko cisterno izvleči palete kaj pa se meni zdi da je zelo nevarno saj če bi se cisterna malo nagnila in naslonila komerkoli na roko bi roko polomilo ali hujše, vendar smo cisterno z skupnimi močmi spustili na trdna tla in jo pritrdili ter izolirali. Nato smo pogruntali za zid ki smo ga gradili 1 dan ne stoji več in je porušen.
V torek 28. 6. smo postavili zid okoli celotne cisterne ki pa je tokrat bil odličen.
Med vikendom smo si ogledali Berlin vstali smo ob 6 zjutraj se odpravili na zajtrk ter na vlak ki nas je peljal do Leipziga in nato v Berlin, z nami so šle tudi 2 poljske skupine. Ko smo prispeli v Berlin nas je tam pričakal vodič Carl ki  nas je odpeljal v hotel in nato smo začeli z ogledom Berlinom.
Meni osebno je Berlin prelepo mesto lahko bi hodil in si ogledoval zanimive stvari 2 dneva brez problemov ker me sicer zelo fasciniral. Menim da je na svetu malo takšnih mest z takšno kruto zgodovino in toliko zanimivosti. Najbolj všeč mi je bila stavba ki danes služi kot nemški parlament. Hotel je bil udoben in naš vodič Carl se nam je zelo posvetil ko nam je razlagal o Berlinu sam smo v skupini bili samo 4.
Za konec bi dodal da mi je tukaj zelo všeč in sem nekako slabe volje ko pomislim da gremo že drugi teden v Slovenijo saj se tu spoznal veliko novih in prijetnih ljudi tako poljakov kot špancev in francozov, tako fantov kot punc in tudi osebje je zelo prijetno.

Amon