Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Tisa

Taxus baccata L.

DRUŽINA
Tisovke (Taxaceae)

Poznana tudi kot navadna ali evropska tisa, je vrsta zimzelenega drevesa ali grma, ki je razširjen v Evropi, Aziji in severni Afriki. V divjini lahko doseže višino do 20 metrov, vendar se običajno goji kot okrasno drevo in ohranja manjše velikosti.
Listi drevesa so igličasti, temno zeleni in zelo strupeni za večino sesalcev, vključno z ljudmi. Plodovi drevesa so rdeči mehki stožci, imenovani arilji, ki so prav tako strupeni. Vendar pa se iz semena teh plodov lahko pridobi dragocena surovina, imenovana taksol, ki se uporablja za zdravljenje raka.
Tisa je imela tudi pomembno vlogo v zgodovini in mitologiji. Stari Egipčani so uporabljali drevesne veje pri pogrebih, starodavni Grki in Rimljani pa so jih uporabljali za izdelavo lokov in drugih orožij. Tisa se pogosto omenja tudi v keltski mitologiji in jo povezujejo s čarovnicami in drugimi mističnimi bitji. Danes se uporablja predvsem kot okrasno drevo v parkih in vrtovih. Pri nas je tisa zaščitena drevesna vrste, zato se jo za uporabo v lesarstvu ne uporablja.