Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Terebint

Pistacia terebinthus L.

DRUŽINA
Rujevke (Anacardiaceae)

Les Pistacia terebinthus, znan tudi kot terebintov les, je trden in gost les rumenkasto rjave barve. Ta les je znan po svoji odpornosti proti vremenskim vplivom, trohnobi in škodljivcem ter se pogosto uporablja za zunanje gradbene projekte, kot so ograje, terase in vrtne ute.
Poleg tega se les Pistacia terebinthus uporablja tudi v notranji opremi, kot so pohištvo, obloge sten in talne obloge. Ima značilen vonj in se lahko uporablja tudi kot naravni repelent proti insektom.
Kot les, ki se pridobiva iz drevesa, ki proizvaja smolo, ima Pistacia terebinthus tudi zdravilne lastnosti. Smola tega drevesa se uporablja v tradicionalni medicini za zdravljenje različnih bolezni, vključno z revmatizmom, bronhitisom, s prehladi in kožnimi težavami.
Vendar pa je pomembno omeniti, da se les Pistacia terebinthus v nekaterih regijah pridobiva iz divjih dreves, kar ima lahko negativen vpliv na okolje. Zato je pomembno, da se uporablja le les iz trajnostnih virov.