Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Rdeči bor

Pinus sylvestris L.

DRUŽINA
Borovke (Pinaceae)

Je vrsta iglavca, ki je znana tudi kot navadni bor. Je ena najpogostejših drevesnih vrst v Evropi in Aziji, raste tudi v nekaterih delih Severne Amerike.
Zraste lahko do višine 25–35 metrov in ima stožčasto krošnjo. Ima dolge igle, ki so zelene barve in rastejo v parih. Iglice lahko dosežejo dolžino od 4 do 7 cm.
Borovi storži so navadno dolgi od 4 do 7 cm in imajo rdečkastorjavo barvo. Običajno se nahajajo posamezno ali v skupinah po 2 do 5. Na vsakem storžu je veliko lusk, ki se ob dotiku storža zavihajo navznoter in sprostijo semena.
Ta vrsta borovca je zelo pomembna za lesno industrijo, saj ima les Pinus sylvestris trdno in trpežno strukturo ter je zelo odporen na obrabo. Uporablja se za izdelavo pohištva, gradbenega lesa in drugih proizvodov.
Poleg tega imajo borove iglice številne zdravilne lastnosti. Izvlečki iz iglic se pogosto uporabljajo za zdravljenje prehladov, kašlja in drugih dihalnih težav. Prav tako so lahko uporabni za lajšanje simptomov artritisa in drugih vnetnih bolezni.