Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Rdečeplodni brin

Juniperus oxycedrus L.

DRUŽINA
Cipresovke (Cupressaceae)

Je vrsta brina, ki je domorodna v sredozemski regiji in delih zahodne Azije. Je majhno do srednje veliko drevo, ki lahko zraste do 10 metrov visoko, vendar pogosteje doseže višino 2–5 metrov. Drevo ima iglice, ki so razporejene v skupkih po tri, in majhne, okrogle, modrikasto črne jagode, velike približno kot grah. Jagode se pogosto uporabljajo za izdelavo gina, les drevesa pa za izdelavo oglja in prekajevanje mesa. Juniperus oxycedrus je znan po svojih zdravilnih lastnostih in se tradicionalno uporablja za zdravljenje različnih bolezni. Olje, pridobljeno iz jagod, ima antiseptične, protiglivične in protivnetne lastnosti ter se v tradicionalni medicini uporablja za zdravljenje kožnih bolezni, težav z dihanjem in artritisa. Poleg zdravilne uporabe so drevo skozi zgodovino uporabljali še za številne druge namene. Les so nekoč uporabljali za izdelavo ladijskih jamborov, drevo pa za gorivo, pa tudi za izdelavo košar, pohištva in drugih gospodinjskih predmetov.
Treba je opozoriti, da je uživanje velikih količin Juniperus oxycedrus jagod ali olja lahko strupeno in potencialno škodljivo, zato ga je treba uporabljati le po posvetovanju s svojim zdravnikom ali farmacevtom.