Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Puhasti hrast

Quercus pubescens Willd.

DRUŽINA
Bukovke (Fagaceae)

Quercus pubescens, tudi imenovan "dlakavi hrast" ali "mehek hrast", je vrsta hrasta, ki je razširjena v Sredozemlju, predvsem v južni Evropi in delih Azije. Les tega hrasta se uporablja za izdelavo pohištva, talnih ter notranjih oblog in drugih lesnih izdelkov.
Drevo je običajno srednje veliko, doseže višino približno 20–25 metrov in premer debla do 1,5 metra. Listi so različnih oblik, a so običajno podolgovato okroglasti z nazobčanimi robovi in dolžine 4–10 cm. Na spodnji strani listov so vidne dlake, kar je ena od značilnosti vrste.
Les puhastega hrasta je gost in trd, vendar enostaven za obdelavo. Ima svetlo rjavo barvo in dobro odpornost proti trohnenju ter solidno trdnost. Les je priljubljen za izdelavo notranjega pohištva, parketa in drugih notranjih oblog.
Poleg tega ta vrsta igra pomembno vlogo v okolju, saj je njegov gozd habitat številnih rastlinskih in živalskih vrst, med drugim je zato tudi pomemben za ohranjanje biotske raznovrstnosti.