Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Poljski brest

Ulmus carpinifolia Gled.

DRUŽINA
Brestovke (Ulmaceae)

Ulmus carpinifolia, znana tudi kot poljski brest, je listopadno drevo, ki je doma v jugovzhodni Evropi in zahodni Aziji. Spada v družino Ulmaceae, ki vključuje številne druge vrste dreves in grmovnic, med drugim tudi jelše, lipe in murve.
Ulmus carpinifolia je srednje veliko drevo, ki lahko doseže višino do 25–30 metrov in ima premer debla do 1 metra. Lubje je sivo-rjave barve in značilno razpokano. Listi so temno zelene barve, dolgi od 7 do 16 cm, s prepoznavnimi asimetričnimi bazami. Cveti spomladi z zelenkastimi cvetovi, ki se razvijejo v obliko kril oblikovana semena.
Ulmus carpinifolia je pomemben vir lesa, saj je les trden, trpežen in odporen na vremenske razmere, zato se pogosto uporablja za gradnjo pohištva, stavb in mostov. Drevo je bilo v preteklosti tudi pomembno za proizvodnjo papirja in hrane za živino, saj so listi bogati z beljakovinami.
V zadnjem času so drevesa vrste Ulmus carpinifolia močno ogrožena zaradi napada glive Ophiostoma ulmi, ki povzroča bolezen, imenovano holandska bolezen pepelaste veje. Zaradi tega je bil razvit program za ohranjanje vrste, ki vključuje ukrepe za zaščito dreves pred boleznijo in spodbuja njihovo sajenje v urbanih okoljih.