Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Navadni brin

Juniperus communis L.

DRUŽINA
Cipresovke (Cupressaceae)

Je iglasti grm ali majhno drevo, ki raste na severni polobli, predvsem v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Je zimzelen in ima iglice, ki so zelo kratke in ostre, ter jagodičaste sadeže, ki se uporabljajo kot začimba.
Navadni brin je tradicionalno uporabljen kot zdravilna rastlina. Olje iz brina se lahko uporablja za lajšanje artritisa, bolečin v mišicah, prehlada in kašlja. Prav tako se lahko uporablja za spodbujanje prebavnega sistema in izboljšanje apetita.
Poleg svojih zdravilnih lastnosti se navadni brin pogosto uporablja tudi kot aromatična začimba v kulinariki, še posebej pri pripravi mesa in rib. Začimba ima značilen okus, ki spominja na smolo in borovce, ter se uporablja za izboljšanje okusa različnih jedi.
Navadni brin se uporablja tudi v destilarnah, in sicer kot sestavina ginov, ki so narejeni iz jagodičja brina. Ta alkoholna pijača ima prav tako značilen okus, ki ga daje navadni brin.
Čeprav je navadni brin razširjen in ima številne koristne lastnosti, pa je treba upoštevati, da lahko prekomerna uporaba olja iz brina povzroči neželene učinke, kot so težave z ledvicami, živčnim sistemom in s prebavili. Zato je priporočljivo, da se pred uporabo brina kot zdravilne rastline posvetujete s svojim zdravnikom ali farmacevtom.