Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Mandljevolistna hruška

Pyrus spinosa Forsk.

DRUŽINA
rožnice (Rosaceae)

Pyrus spinosa je drevo, ki se nahaja v vzhodni Evropi in Aziji. Gre za vrsto grmičevja ali manjšega drevesa, ki je razširjena predvsem v Sredozemlju. Slovensko ime za to drevo je mandljevolistna hruška in ima trnje na vejah in deblih.
Listi so ovalne oblike in so dolgi približno od 4 do 8 cm, cvetovi pa so bele barve in cvetijo spomladi. Plodovi so majhne, rumene hruške, ki so grenkega okusa in jih ljudje običajno ne uživajo.
Drevo Pyrus spinosa je občasno uporabljeno v krajinskem oblikovanju zaradi svojih okrasnih značilnosti, kot so trnje, cvetovi in jesenska barva listja. Pogosto samoniklo raste na skalnatih pobočjih, na apnenčastih tleh in na območjih z nizkim grmičevjem.
Les mandljevolistne hruške je trden in težek, vendar pa se ga zaradi majhnih dimenzij redko uporablja za lesne izdelke. Barva lesa je pretežno svetlo rjava z ozkimi in s temnejšimi letvicami, ki dajejo drevesu značilen izgled.
Rastlina ima tudi zdravilne lastnosti in se uporablja v tradicionalni medicini za zdravljenje prebavnih težav, kot so napihnjenost in krči.