Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Mandljasta vrba

Salix triandra L.

DRUŽINA
Vrbovke (Salicaceae)

Salix triandra, znan tudi kot mandljasta vrba, je majhno listopadno drevo ali grmičasti grm, ki izvira iz Evrope in Azije. Ime vrste izvira iz latinske besede tri (tri) in andrus (stamen), kar se nanaša na tri prašnike, ki jih ima rastlina.
Mandljasta vrba je običajno visoka od 2 do 6 metrov, redko pa doseže tudi 8 metrov. Listi so ozki, dolgi od 4 do 8 cm, in so sivozeleni na zgornji strani in modrikasto zeleni na spodnji strani. Cvetovi so majhni in zelenkasto rumene barve, pojavijo se zgodaj spomladi, preden se listi razvijejo.
Vrsta je vir hrane in habitata za številne živali, vključno s pticami, z metulji in s čebelami. Les rastline je uporaben za izdelavo pohištva, glasbil in drugih izdelkov.
Ta vrsta vrbe se običajno razmnožuje s semenom ali s potaknjenci, saj se drevo ne razmnožuje dobro s cepljenjem. Rastlina uspeva na vlažnih in dobro odcednih tleh ter v sončnih ali delno senčnih legah.