Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Maklen

Acer campestre L.

DRUŽINA
Javorovke (Aceraceae)

Je drevo, ki izvira iz Evrope in zahodne Azije. Raste predvsem na sončnih območjih in vlažnih tleh. Listi so značilne oblike, trikotni in globoko zarezani, poleti so temno zeleni, jeseni pa postanejo rumeni ali rdeči. Drevo proizvaja majhne rumeno-zelene cvetove zgodaj spomladi, ki se kasneje razvijejo v krilate plodove.
Acer campestre je trdo in robustno drevo, ki lahko doseže višino do 20 metrov. Zaradi svoje odpornosti in prilagodljivosti na različne klimatske razmere se pogosto uporablja za oblikovanje živih mej, za urbano okolje, parkovne nasade in kot dekorativno drevo v vrtovih. V Sloveniji so ga včasih veliko uporabljali za izdelavo špil za krvavice in klobase.
Drevo ima tudi nekaj zdravstvenih koristi. Z izvlečki listov se lahko pripravi zdravilni čaj, ki pomaga pri lajšanju prehlada, vnetij in kašlja. Prav tako se uporablja v tradicionalni medicini za lajšanje simptomov bolezni jeter in ledvic.