Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Krhka vrba

Salix fragilis L.

DRUŽINA
Vrbovke (Salicaceae)

Salix fragilis znan tudi kot krhka vrba spada v družino vrbovk (Salicaceae). Je drevo, ki lahko zraste do 25 metrov visoko, čeprav je običajna višina okoli 10–15 metrov. Les je trd, a hkrati krhek, zato je dobil ime "fragilis" (latinsko za krhek).
Listi so podolgovati in ozki, z zarezanimi robovi in dolgi od 5 do 10 centimetrov. Cvetovi so zbrani v dolgih, puhastih socvetjih, ki se pojavijo spomladi pred listjem. Drevo cveti pred listanjem. Plodovi so podolgovati, puhasti stroki dolgi od 3 do 7 centimetrov, ki vsebujejo majhno, puhasto seme.
V naravi se vrbovec razširja ob rečnih bregovih in vlažnih gozdovih v Evropi in zahodni Aziji. Drevo se uporablja v lesni industriji za proizvodnjo pohištva, lesenih plošč in drugih izdelkov, saj je les zelo trden in odporen na različne dejavnike, kot so voda, vlaga, trohnoba in škodljivci. Vendar pa ga je zaradi svoje krhkosti težje obdelovati kot nekatere druge drevesne vrste.
Poleg tega se krhka vrba uporablja tudi v krajinskem oblikovanju in kot okrasno drevo v parkih in vrtovih zaradi svojih privlačnih cvetov in listov. V medicini se lahko uporablja kot protivnetno sredstvo in za lajšanje bolečin, saj vsebuje salicin, ki se v telesu pretvori v salicilno kislino, ki je učinkovita pri zdravljenju bolečin in vnetij.