Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Kraški gaber

Carpinus orientalis Mill.

DRUŽINA
Brezovke (Betulaceae)

Je drevo, ki spada v družino brezovk (Betulaceae) in je razširjeno na območju jugovzhodne Evrope, jugozahodne Azije in zahodne Azije. Slovensko ime za to drevo je kraški gaber, v angleščini pa je bolj znano kot "Oriental Hornbeam".
Vzhodni gaber je srednje veliko drevo, ki lahko zraste do 25 metrov visoko. Listi so temno zelene barve, sijoči in podolgovati. Cvetovi so neopazni, saj so majhni in zelenkasti, plodovi pa so majhni oreščki v obliki jajc.
Les vzhodnega gabra je trden, gost in odporen na obrabo. Uporablja se predvsem za izdelavo pohištva, parketa in drugih notranjih oblog. Je tudi priljubljena izbira za izdelavo orodij in ročnih izdelkov, saj je enostaven za obdelavo in ima privlačno svetlo barvo.
V naravi kraški gaber pogosto raste na območjih s suhim podnebjem, kjer je rast drugih dreves otežena. Zaradi svoje privlačne oblike in sijočih listov se kot okrasno drevo uporablja tudi v parkih in vrtovih.