Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Jerebika

Sorbus aucuparia L.

DRUŽINA
Rožnice (Rosaceae)

Sorbus aucuparia, znana tudi kot jerebika, je listopadno drevo, ki je razširjeno po večini Evrope in zmernih območjih Azije. Je majhno drevo ali grm, ki običajno doseže višino do 15 metrov in ima zaobljeno krošnjo.
Listi drevesa Sorbus aucuparia so sestavljeni iz 11–19 ozkih in zarezanih listov, ki so dolgi od 6 do 12 cm. Drevo proizvaja majhne bele cvetove v maju in juniju, nato pa se razvijejo rdeče-oranžne jagode, ki dozorijo poleti in so priljubljena hrana za ptice.
Les jerebike je trden in elastičen ter ima rdečkasto-rumeno barvo. Je cenjen les za izdelavo lokov, pohištva in drugih izdelkov, ki zahtevajo trden les. Vendar pa drevo proizvaja majhne količine lesa in se pogosto uporablja le za manjše izdelke.
Poleg svojih uporabnih lastnosti ima les Sorbus aucuparia tudi kulturni pomen. V mnogih kulturah se drevo šteje za simbol življenja, plodnosti in zaščite pred zli duhovi.