Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Gorski brest

Ulmus glabra Huds.

DRUŽINA
Brestovke (Ulmaceae)

Ulmus glabra, znan tudi kot gorski brest, je listopadno drevo, ki je razširjeno po Evropi in zahodni Aziji. Spada v družino Ulmaceae, ki vključuje tudi druge vrste dreves, kot so topoli in lipe.
Gorski brest je srednje veliko drevo, ki doseže višino do 30 metrov in premer debla do 1,5 metra. Deblo ima razmeroma ravno lubje, ki je sivo-rjave barve in ima vodoravne brazde. Veje so debele in močne, s pokončno rastjo. Listi so preprosti, asimetrični in zobati, z nazobčanim robom in ostrimi vrhovi. Spomladi drevo oblikuje majhne, neopazne rožice, iz katerih se kasneje razvijejo enosemenski plodovi, podobni krilatim semenom.
Drevesa Ulmus glabra uspevajo na vlažnih in rodovitnih tleh, pogosto ob rečnih bregovih, vlažnih travnikih in gozdovih. So odporna proti mrazu in suši ter prenašajo različne vrste tal.
Les je bil tradicionalno uporabljen za gradnjo pohištva, plovil, talnih oblog in drugih izdelkov, ki zahtevajo močan in trpežen les. V nekaterih delih Evrope je bil uporabljen tudi kot material za gradnjo hiš in drugih objektov. Danes se uporablja predvsem za izdelavo pohištva in drugih dekorativnih izdelkov, kot so lesene škatle in podstavki za rože.
Gorski bresti so pogosto prizadeti zaradi bolezni, kot so glive Ulmus laevis, ki povzročajo bolezen "holandska brestova bolezen", in gliva Ophiostoma ulmi, ki povzroča bolezen "holandski pepel". Te bolezni povzročajo zmanjšanje odpornosti drevesa in lahko vodijo v propad celotnih brestovih gozdov.