Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Divja češnja

Prunus avium (L.) L.

DRUŽINA
Rožnice (Rosaceae)

Les Prunus avium, znan tudi kot divja češnja, je drevo iz družine Rosaceae. Je listopadno drevo, ki lahko zraste do višine 30 metrov, vendar običajno doseže višino med 15 in 25 metri. Listi so podolgovati in nazobčani, lahko dosežejo dolžino do 14 cm.
Prunus avium je zelo cenjen zaradi svojega lesa, ki je trden, trpežen in enostaven za obdelavo. Uporablja se za izdelavo pohištva, glasbil in drugih lesenih izdelkov. Les je znan po svoji privlačni rožnati barvi in lepih vzorcih z različnimi odtenki, ki nastanejo zaradi naravnih razlik med branikami ranega in kasnega lesa.
Drevo Prunus avium je tudi pomembno sadno drevo, saj proizvaja velike in sladke sadeže. Cvetovi so zelo privlačni za čebele in druge opraševalce, zaradi česar so pomembni za ohranjanje biodiverzitete.
Prunus avium je avtohtono drevo v Evropi in zahodni Aziji, vendar ga lahko najdemo tudi v drugih delih sveta, kjer so ga ljudje uvedli kot okrasno drevo ali zaradi pridelave češenj.