Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Brek

Sorbus torminalis (L.) Crantz

DRUŽINA
Rožnice (Rosaceae)

Sorbus torminalis, znan tudi kot brek, je listopadno drevo, ki raste v zmernih podnebjih Evrope. Je sorodnik jablane in hruške ter spada v družino Rosaceae.
Les Sorbus torminalis se uporablja predvsem za izdelavo pohištva, parketa, lesenih pripomočkov in orodij, kot so ročaji nožev in sekir, ter za proizvodnjo oglja. Les je močan, trden in težak, s fino teksturo, ki omogoča natančno obdelavo.
V preteklosti so uporabljali tudi njegove plodove, ki so jih posušili in uporabili kot nadomestek kave. Plodovi imajo namreč prijeten vonj po kavi in so bogati z vitamini in minerali.
Les breka ima tudi zdravilne lastnosti. Njegovi listi, lubje in plodovi se tradicionalno uporabljajo za zdravljenje prebavnih težav, vključno z drisko, napihnjenostjo in s krči.
Vendar pa je treba opozoriti, da je les Sorbus torminalis danes zelo redek in se vse manj uporablja. Drevo je namreč postalo redko zaradi prekomernega izkoriščanja in izginjanja habitatov zaradi urbanizacije in kmetijskih dejavnosti. Njegova uporaba je danes omejena in zahteva skrbno upravljanje in nadzor.