Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Andrej SajeAndrej Saje, foto

Konec osnovne šole je začetek velikega koraka na poti v samostojnost vsakega izmed vas. Pri vsakemu se pojavijo pomembna vprašanja: Kaj sedaj? Kam naprej?

Pri večini osnovnošolcev in bodočih srednješolcev imajo velik vpliv starši in vrstniki. Nekateri od vas razmišljate enako kot oni, nekateri se boste odločili na podlagi lastnega zanimanja, predstavitev … Vsaka pot je pravilna, in da se boste lažje odločili, kako naprej, vam bom predstavil svojo pot.

Kot večina osnovnošolcev sem do zadnjega trenutka izbiral srednjo šolo. Na koncu, ker nisem bil trdno prepričan, kaj hočem postati, sem se odločil za gimnazijo. A sem kmalu spoznal, da sem bolj tehnično usmerjen tip človeka, in začel iskati druge možnosti.

Od vseh tehničnih šol mi je postala najbolj všeč srednja gradbena šola. Po pogovoru z vodstvom šole in domačimi sem se odločil začeti svojo pot na srednji gradbeni šoli v Novem mestu.

Tekom šolanja, ob spoznavanju gradbeništva z vseh strani, mi je postajala ta pot vedno bolj všeč. Pritegnil me je pristop profesorjev, ki kot izkušeni gradbeniki predajajo svoje znanje vedoželjnim dijakom. Pri učenju so me motivirale tudi sodobno opremljene učilnice, tehnično risanje tako na papir kot v računalniških programih, spoznavanje in računanje gradbenih konstrukcij, zanimivi strokovni predmeti vseh vej gradbeništva, modeliranje, praktični primeri pri urah, veliko zanimivih in poučnih strokovnih ekskurzij, obvezne prakse pri delodajalcu in v šolskih delavnicah ter profesorji, vedno pripravljeni pomagati.

Zavedal sem se, da imam po končanem šolanju, dostopen velik nabor fakultet. Tudi vi se ne bojte, še vedno imate možnost izbrati drugo vejo študija. Verjamem, da je srednja gradbena šola odlična odskočna deska za nadaljevanje študija tako na gradbeni, arhitekturni, kot drugih tehnično usmerjenih fakultetah. Sam sem v času šolanja pridobil veliko strokovnega in uporabnega znanja, ki ga s pridom uporabljam pri svojem študiju in delu.

Zadnja leta je zaposljivost v gradbeništvu zelo velika. Po velikem padcu gradbeništva v času gospodarske krize se je začel porast v tej panogi, zato veliko gradbenih podjetij vztrajno išče nov, mlad gradbeni kader, in sicer tako tehnike kot inženirje.

Pravijo, da če te nekaj zanima, si v tem tudi uspešen. Verjamem, da se bo nekaterim od vas zdela moja pot zanimiva, in srčno upam, da sem uspel vsaj nekoga od vas spodbuditi k vpisu na našo šolo.

Andrej Saje