Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem

Uvod

V zadnjih letih na vseh slovenskih gradbenih šolah opažamo veliko zmanjšanje vpisa, predvsem na vse programe, ki izobražujejo za gradbene poklice. Prav tako se tudi podjetja in obrtniki s področja gradbeništva srečujejo z izredno velikim pomanjkanjem ustreznih kadrov. Zato smo na Šolskem centru Novo mesto pripravili projekt, s katerim želimo osnovnošolcem podrobno predstaviti gradbene po

V zadnjih letih na vseh slovenskih gradbenih šolah opažamo veliko zmanjšanje vpisa, predvsem na vse programe, ki izobražujejo za gradbene poklice. Prav tako se tudi podjetja in obrtniki s področja gradbeništva srečujejo z izredno velikim pomanjkanjem ustreznih kadrov. Zato smo na Šolskem centru Novo mesto pripravili projekt, s katerim želimo osnovnošolcem podrobno predstaviti gradbene poklice. Pri izvedbi prijekta tesno sodelujemo z Območno obrtno podjetniško zbornico novo mesto in lokalnimi podjetji in obrtniki.
slika kozolec

Najprej smo se odločili za poklic tesarja. V ta namen smo pripravili projekt KOZOLEC. Slovenski kozolec je naša slovenska posebnost na katero smo izjemno ponosni. Na Srednji gradbeni in lesarski šoli smo se odločili, da bomo osnovnim šolam ponudili, da jim ponudimo manjšo različico lesenega kozolca, katero bomo skupaj z našimi dijaki in osnovnošolci postavili v okolici šole. Naš namen je prikazati delo tesarja z uporabo sobodnih strojev in opreme na tradicionalnem izdelku.

Projekt smo zasnovali tako, da bomo učencem osnovnih šol prikazali celotno izvedbo, od podiranja dreves, izdelave kozolca s sodobno CNC tehnologijo, montaže kozolca in pokrivanja kozolca s skodlami.
Franci Struna
Mirko Gorenc


Pri realizaciji projekta smo sodelovali z naslednjimi podjetji in obrtniki:
logo oz nm
LOGO gazvoda nov
FAN logo end
  logo ggnm1  logo bojan koželj