Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
10. junij 2022

... V POKLICU SVOJEM DELAJ TO, KAR DUŠO DVIGA V NEBO ...

received 1539442406452199

Danes je dobilo 27 dijakinj in 2 dijaka iz oddelka PV2A nadvse koristno izkušnjo za svoje poklicno poslanstvo. Otroci iz osnovne šole s prilagojenim programom so si namreč najprej ogledali našo otroško predstavo MAŠ.MIŠ, ki je domišljijsko nadaljevanje Makarovičeve pravljice Pekarna Mišmaš. Budno so spremljali glavne like in se naši zgodbici iskreno nasmejali. V nadaljevanju so naši dijaki s posebnim posluhom 17 gibalno in duševno oviranim otrokom pripravili 2 delavnici didaktičnih igrač, v katerih so prenašali temeljno znanje z različnih kurikularnih področij.

To je letošnja tretja predstava za otroke, ki so jih naši dijaki iz programa predšolska vzgoja pripravili za predšolske otroke. V zadnjih dveh mesecih si jih lahko spet ogledajo pri nas na Šolskem centru Novo mesto. Vrtci, ki so nas kdaj koli že obiskali, vedno znova povprašujejo po naših predstavah in se zadovoljni vračajo, tako da je tovrstno druženje naše šole z vrtci postalo utečeno. Konkretno praktično delo v bodočem poklicu je za naše dijake neprecenljivo in izkušnje, ki jih pridobivajo na tak način, so najboljše izhodišče za kakovostno pedagoško delo.

V programu predšolske vzgoje v Srednji gradbeni, lesarski in vzgojiteljski šoli smo se profesorji strokovnih modulov že pred leti povezali v strokovni tim, v katerem vsak pokriva svoj del. V posameznem oddelku se dogovorimo za določeno zgodbo, ki jo pri jezikovnem izražanju predelamo v scenarij in ga pošljemo do vseh drugih strokovnih modulov, da lahko profesorji poiščejo motiv, v katerem se najučinkoviteje prenaša določeno temeljno znanje. Naši dijaki tako običajno v dveh šolskih urah skupini do 24 otrok zaigrajo polurno predstavo in v nadaljevanju po skupinah skozi igro prenašajo temeljno znanje s področja matematike, jezika, umetnosti, naravoslovja, družboslovja in gibanja. V pičli poldrugi uri je povezano dragoceno temeljno znanje, ki ga predšolski otrok lahko usvoji, naši dijaki pa spoznajo, če so "na pravi poti" do svojega poklica.

Tokrat smo igrali MAŠ.MIŠA; zgodbo o peku odličnega kruha, ki ga lahko vohajo, vidijo in jedo le dobri in pošteni ljudje, zlobni ga ne vidijo in ne vohajo. V čem je skrivnost odlično opravljenega dela v svojem poklicu, nam skozi zgodbo pripoveduje MAŠ.MIŠKA. Otrokom in spremljevalkam iz OŠ Dragotina Ketteja smo se tako prikupili, da jim je bilo kar težko zapustiti prostore šolskega centra Novo mesto. Morali smo jim obljubiti, da jih še povabimo.


Marija Nemanič