Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
19. junij 2019

RASTEM S KNJIGO 2019

noben glas

V okviru nacionalnega projekta bralne kulture Rastem s knjigo, ki ga vodi Javna agencija za knjige Republike Slovenije, smo z dijaki prvih letnikov obiskali novomeško Knjižnico Mirana Jarca, da bi dijake motivirali za branje slovenskega mladinskega leposlovja in jih spodbudili k obiskovanju splošnih knjižnic v domačem in širšem okolju.

Oddelka PV1A in PV1B sta knjižnico obiskala 17. aprila, oddelki G1A, G1B, L1A, L1C in L1E pa 18. aprila 2019. Po predstavitvi zgodovine in organizacije te osrednje dolenjske splošne knjižice ter izbranih knjig mladinskega leposlovja smo pozornost namenili letošnji izbranki projekta Rastem s knjigo Suzani Tratnik in njeni knjigi NOBEN GLAS, ki smo jo vsi prejeli v dar.

Suzana Tratnik je pisateljica, prevajalka in publicistka, ki je za svoje delo prejela več nagrad, njene knjige pa so prevedene v več kot dvajset jezikov. Zbirka sedmih kratkih zgodb NOBEN GLAS spremlja mlado junakinjo, ki z mešanico ne-več-otroške in ne-še-odrasle perspektive spremlja dogajanje okoli sebe: smrt stare mame, grobosti nezadovoljne vaške učiteljice, bolečino ob občutku izključenosti in ločitev staršev … Odraščajoče dekle ubeseduje svoje izkušnje v stvarni, malce distancirani govorici, ki v sebi še ohranja prvinskost otroškega začudenja in pristen stik s fantazijskim svetom otroškega dojemanja sveta in življenja.

rastem s knjigo
Suzana Tratnik ob prejemu nagrade za najboljšo zbirko kratkih zgodb.


Tanja Burgar, vodja projekta