Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
15. oktober 2014

Projektni dan LG1A: Mizarstvo Kos

V ponedeljek, 13. 10. 2014, smo imeli projektni dan.  Zjutraj smo se zbrali pred Tušem v Novem mestu in z avtobusom odšli v vas Velika Preska, kjer smo obiskali podjetje MIZARSTVO KOS.

Najprej smo pojedli malico, nato pa odšli v podjetje, kjer so nam pripravili predavanje na temo podjetništva. Predstavili so nam 28 poklicev, ki sodelujejo pri zunanji ureditvi prostorov. Po predavanju smo si ogledali razstavo maket lesenih stolpov, od teh stolpov so izbrali najboljšega in primernega za naravo, ta stolp bo velik 30 m. Ogledali smo si tudi razstavo 71 slovenskih drevesnih vrst in njihove notranje barve, fotografsko razstavo lesenih izdelkov okoli hiš in zunanjih ureditev.

Razdelili so nas v dve skupini. Prva skupina dijakov je najprej izdelovala idejne skice ureditve zunanjega prostora. Po tem smo si ogledali lesarske delavnice in delovnih procesov. Nato sta se skupini zamenjali. Razdelili smo se v pare in izdelali poljubni izdelek.

 

                                                                                                         Rok Pečavar, Nika Marković  in Žiga Novak

Vtisi dijakov:  Zanimive so bile delavnice, razstava fotografij, razstava drevesnih vrst, prvič sem videl bočni viličar, makete stolpov.  Všeč mi je bila izdelava lesenih  izdelkov. Upam, da v prihodnje šola organizira še kakšno takšno ekskurzijo.

Dijakinja Nastja, pa je o projektnem dnevu zapisala tole:

V ponedeljek, 13. 10. 2014 smo šli dijaki LG1A na strokovno ekskurzijo. Odšli smo že zgodaj in kmalu  prispeli v vas Velika Preska, kjer je sedež podjetja. Ko smo izstopili iz avtobusa, smo najprej opazili kako močno piha! Kasneje nam je direktor podjetja Jože Kos povedal, da silo vetra izkoriščajo tako, da les sušijo naravno.

Čeprav smo obiskali mizarstvo, je bil tudi za gradbince zanimiv program. Najprej smo imeli predavanje na temo podjetništvo, kasneje pa še predstavitev 28 poklicev, ki sodelujejo pri zunanji ureditvi. V Mizarstvu Kos so postavili kar nekaj razstav. Ogledali smo si razstavljene fotografije zunanjih ureditev, razstavo 1000 piščali, in razstavo 71 slovenskih vrst lesa. Razpisali pa so tudi natečaj o graditvi razglednega stolpa, ki bo segal v višino kar 30 metrov, zato smo imeli priložnost ogleda različnih maket stolpa.

Razkazali so nam tudi svoje delovne prostore, v katerih nastajajo čudoviti izdelki.

Nazadnje je sledil še praktični del, ki smo ga izvedli v dveh skupinah. Najprej je prva skupina risala idealno risbo zunanje ureditve, medtem ko je druga skupina sestavljala izdelek po svoji želji iz lesa.  Sprostili smo svojo domišljijo

in ustvarili zanimive izdelke iz lesnih ostankov.

Ekskurzija je bila zelo navdihujoča in sproščena.

Na koncu smo naredili še nekaj fotografij in se zadovoljni ter polni novih idej odpravili proti Novemu mestu.

Nastja Saje, LG1A

 Fotografije

Oglejte si tudi našo Facebook stran.