Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
  • Novice
15. april 2022

Poročilo o ekskurziji na Slovensko obalo 2022

str eks Primorska

Dijaki iz G1A in G2A ter spremljevalci smo bili dne, 13. 4. 2022 na strokovni ekskurziji na Primorskem. Na prvem ogledu po Luki Koper nas je vodil prijazen vodič, doma s Krasa. Ta luka je edino slovensko mednarodno tovorno pristanišče. Njena lega predstavlja povezavo Srednje in Vzhodne Evrope s Sredozemljem. Ogledali smo si kontejnerski terminal, skladišča sadja in zelenjave, zamrzovalnike hrane, lesni material, pretovarjanje avtomobilov, silose žitaric, premog in drugo. Ogled je bil samo iz avtobusa, saj na območju veljajo pravila schengenske meje.
Potem smo se zapeljali do srednjeveškega obzidja, kjer nas je ob pomolu čakala ladjica Zlatoperka. Valovito morje nas je v uri plovbe od Kopra do Pirana kar močno zibalo. Pogled na našo obalo je res slikovit in lep. Po pristanku smo stopili na trdna tla, ter se podali do prenovljenega Tartinijevega trga. Ta trg je bil nekoč mandrač.
Sprehodili smo se do cerkve Sv. Jurija, zaščitnika mesta Pirana, saj naj bi mesto leta 1343 rešil pred neurjem. Leži na grebenu polotoka s čudovitim razgledom na našo obalo. Cerkev je bila zgrajena v 6. stoletju v beneško-renesančnem slogu in skozi čas vedno znova obnovljena. Tako je podporno zidovje iz 17. stoletja, kamnite oboke pa so dodajali do 19. stoletja. Čudovit razgled ob jasnem vremenu in mirnem morju so potrdili tudi številni tuji turisti, s katerimi smo se srečali ob obzidju.
Po ogledu smo se spustili nazaj do trga na malico ali kosilo. Po oddihu nas je avtobus zapeljal do Naravnega rezervata Škocjanski zatok. Na vodenem ogledu smo opazili raznovrstne biotope z mnogimi rastlinskimi in živalskimi vrstami. Na krožnem ogledu zatoka, kjer je meja med sladko in slano vodo, smo vstopili v zanimivo leseno stavbo ovalne oblike namenjeno opazovanju ptic. Zanimiva arhitektura notranjosti je razkrila odprte, lesene, zavite stopnice v obliki klančine. Na vrhu opazovalnice se odpira čudovit razgled na cel naravni park.
Ob zaključku ogledov smo bili že malo utrujeni, vznemirjeni, pa tudi srečni, da smo preživeli nepozaben sončen dan na slovenski obali.
[FOTOGALERIJA]

Dijaki G1A in G2A z učitelji spremljevalci