Piškotke uporabljamo, da lahko bolje zagotavljamo naše storitve ter vam nudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Več o tem
28. maj 2014

Opera

KULTURNI DAN MALO DRUGAČE

V ponedeljek, 26. 5. 2014, smo se dijaki in dijakinje Šolskega centra Novo mesto odpravili v Ljubljano v operno hišo na ogled komične opere Seviljski brivec. Po dveh urah pouka in malici smo se tudi dijaki Srednje gradbene in lesarske šole v spremstvu s profesorji odpeljali z avtobusi proti Ljubljani. Po enourni vožnji nas je na poti do operne hiše presenetil dež in nas kar pošteno namočil.

Operno hišo je do sedaj obiskalo zelo malo dijakov, saj je ogled take predstave zelo drag. V dvorani, ki je razdeljena na parter, lože in balkone, smo mi sedeli v parterju. Na začetku predstave smo vsi nestrpno čakali, saj nas večina  še nikoli ni bila v operni hiši.

Seviljski brivec je opera Gioacchina Rossinija v dveh dejanjih. V prvem dejanju pride zaljubljeni grof Almaviva v Seviljo trdno odločen, da se bo poročil z lepo Rozino. Nanjo budno pazi njen skrbnik Don Bartolo, ki si domišlja, da je on bodoči ženin. Grof po naključju sreča prebrisanega brivca Figara. Ta mestni vsevednež grofa, potem ko je seveda prejel bogato plačilo, preobleče v uniformo in ga Don Bartolu predstavi kot pijanega vojaka, ki išče stanovanje. Almaviva se naseli, a ga kmalu odkrijejo, kasneje ga želijo zapreti, a tega ne storijo, ker je visokega stanu. V drugem dejanju pa se grof ponovno poskuša vrniti v Rozinino hišo, tokrat preoblečen v učenca don Basilia. Izmisli si, da je učitelj glasbe Don Basilio nevarno zbolel in ga bo nadomestil pri glasbenem pouku. Povsem zdrav don Basilio prav tako pride k Bartolu, zato mora Figaro poskrbeti za ugoden razplet nastale situacije. Don Basilio uspe prišepniti Don Bartolu, naj zoper grofa Almavivo uporabi premeteno orožje - laž! Skupaj celo uspeta prepričati Rozino, da se Almaviva z njo le igra, ter jo prepričata, da privoli v možitev s svojim skrbnikom. Ko se ponoči Almaviva s Figarovo pomočjo vrne v Rozinino hišo, da bi skupaj pobegnila, ga doleti grenko presenečenje - njegova ljuba se mu zoperstavi. Toda Figarove iznajdljivost se še enkrat izkaže in vsi nesporazumi so srečno rešeni v veliko zadovoljstvo obeh zaljubljencev.

V predstavi Seviljski brivec so glavne osebe Almaviva – grof, Figaro – brivec, Rozina, don Bartolo – zdavnik, don Bazilio – vaditelj petja, Berta – gospodinja pri don Bartolu, poveljnik straže, notar in pevci stražniki.

Po koncu predstave smo se takoj odpravili proti Novemu mestu. Nad dvoinpolurno predstavo smo bili vsi navdušeni.

David Tramte, LG1A